U trendu

Sankcije blokirale 16 do 18 mlrd dolara izvoza Belorusije

MINSK – Zapadne sankcije uvedene Belorusiji blokirale su godišnji izvoz zemlje u vrednosti od 16 do 18 milijardi dolara, izjavio je beloruski premijer Roman Golovčenko.

„Zbog sankcija, blokiran je skoro sav izvoz Belorusije u zemlje Evropske unije i Severne Amerike. To je oko 16 do 18 milijardi dolara godišnje“, rekao je Golovčenko kasno sinoć u intervjuu za tv stanicu Al Arabija iz Dubaija, izvestila je beloruska novinska agencija Belta, a prenosi Rojters.

Zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji i Belorusiji nakon što je Moskva 24. februara otpočela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, uputivši desetine hiljada vojnika u tu zemlju sa ruske i beloruske teritorije, što su mnoge države sveta osudile kao ničim izazvan akt agresije.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko insistira na tome da Minks mora da bude uključen u pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini, i smatra da je Belorusija nepravedno označena kao „saučesnik agresora“.

Belorusija se našla na udaru zapadnih sankcija još prošle godine, nakon presretanja aviona Rajanera koji je leteo između Atine i Vilnusa i hapšenja jednog opozicionog novinara i njegove devojke kada je avion prizemljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar