Saradnja kineskih naučnika sa kolegama iz sveta na poljoprivrednim inovacijama

Naučnici iz oblasti poljoprivrede iz 15 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija okupili su se u Pekingu krajem maja da razgovaraju o tome kako dalje jačati saradnju na promovisanju zelenog, visokokvalitetnog i održivog razvoja poljoprivrede kroz naučno-tehnološke inovacije i kako obezbediti globalnu sigurnost hrane.

Neophodno je da poljoprivredni naučnici rade zajedno i dele svoje znanje i iskustvo kako bi se nosili sa izazovima u globalnoj bezbednosti hrane i održivom razvoju poljoprivrede, kao što su klimatske promene i nedostatak resursa, rekao je Vu Kongming, predsednik Kineske akademije poljoprivrednih nauka (CAAS) na simpozijumu koji su zajednički podržale Nacionalna fondacija za prirodne nauke Kine (NSFC) i Fondacija Bila i Melinde Gejts (BMGF), prenosi Sinhua.

Uz podršku NSFC, CAAS je 2011. godine započela saradnju sa Konsultativnom grupom za međunarodna poljoprivredna istraživanja (CGIAR), fokusirajući se na istraživanje i korišćenje izvrsnih svojstava kod useva i stoke, kao i na analizu mehanizama otpornosti na bolesti. Saradnja i razmena su takođe sprovedene u oblastima kao što su poljoprivreda u sušnim područjima, poljoprivredna ekonomija i poljoprivredne informacije, rekao je Vu.

Uz finansiranje iz BMGF-a, CAAS je pokrenula projekat uzgoja novih sorti pirinča pod nazivom „Zeleni super pirinač“, koji su uvedeni u 18 zemalja i regiona u Aziji i Africi kako bi se smanjila glad i povećali prihodi poljoprivrednika, rekao je Vu.

„Kroz saradnju sa BMGF-om, podelili smo uspešno iskustvo Kine u ranom upozoravanju na štetočine useva sa zemljama u razvoju, pomažući Africi da uspostavi praktičan sistem testiranja zaštite poljoprivrednih bilja“, rekao je Vu.

Kina je takođe sopstvenim iskustvom u uzgoju priniča pomogla afričkim zemljama kao što su Mali i Nigerija da uspostave i unaprede svoju industriju semena pirinča i istraživačke sisteme, dodao je Vu.

„Nadamo se da ćemo raditi sa našim partnerima kako bismo obezbedili nova i efikasna rešenja za obezbeđivanje svetske bezbednosti hrane, promovišući globalno smanjenje siromaštva i održivi razvoj poljoprivrede kroz inovacije i primenu nauke i tehnologije“, rekao je Vu. Simpozijum, koji je održao Institut za poljoprivredne resurse i regionalno planiranje CAAS, privukao je stručnjake za poljoprivredu iz više zemalja uključujući Francusku, Britaniju, Belgiju, Egipat, Brazil i Burundi, kao i međunarodnih organizacija poput Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacije (FAO) i CGIAR-a.

Fokusirajući se na teme kao što su poljoprivredna informaciona tehnologija, inovativno istraživanje i razvoj semena i kinesko-afrička poljoprivredna saradnja, dvodnevni simpozijum imao je za cilj da se razgovara o poljoprivrednim tehnološkim inovacijama i njihovoj promociji i primeni u ključnim regionima širom sveta, da se izgrade platforme za međunarodne saradnju i razmenu i promoviše globalni zeleni razvoj poljoprivrede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.