U trendu

Saradnja PKV i Zadružnog saveza na umrežavanju zadruga

BEOGRAD – Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) Radislav Jovanov potpisali su danas Sporazum o širokoj, kontinuiranoj saradnji koja ima za cilj umrežavanje zadruga u Pokrajini.

Vučurevic je istakao da je potpisivanje sporazuma, kojem je prisustvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, rezultat dugogodišnje saradnje PKV i ZSV, i da je Zadružni savez jedan od najznačajnijih partnera privredne komore kada je u pitanju poljoprivreda.

Naglasio da poljoprivredna proizvodnja pokazuje rast, da je ukupna spoljnotrgovinska razmena agrarnih proizvoda u prvih pet meseci ove godine iznosila oko 841 miliona evra i da beleži povećanje od 33,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika PKV.

Izvoz je u ovom periodu iznosio 597 miliona evra i veći je za 36,7 odsto nego u prvih pet meseci prošle godine.

Žitarice i proizvodi na bazi žitarica su dominirale u izvozu vojvođanskog agrara, i sa iznosom u vrednosti 206,3 miliona evra imale su udeo od 35 odsto u ukupnom pokrajinskom poljoprivrednom eksportu.
Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da je danas njihova saradnja sa PKV-om dodatno unapređena.

„Želimo zajedno sa PKV i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da pronalazimo nova tržišta za naše članice. Mi sve možemo da proizvedemo, a ono što je danas najaktuelnije je plasman naših proizvoda. Naše članice, zadruge, zadrugari, proizvođači su se okrenuli ka intenzivnim turama, sve više je u fokusu voće i povrće“, rekao je on.

Potrebna su nam nova tržišta, poput Maroka, Egipta, Kine, Rusije, a to možemo da uradimo zajedno sa Pokrajinskom vladom i PKV, dodao je on.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je čvrsto opredeljenje vlade da u kontinuiranoj komunikaciji sa proizvođačima, strukovnim asocijacijama, zemljoradničkim zadrugama preko ZSV, i sa PKV preko resornih stručnih odbora u oblasti poljoprivrede, radi na unapređenju mera agrarne politike na pokrajinskom nivou.

„To jeste naše opredeljenje, da zajednički sa onima koji treba da budu korisnici podsticajnih mera na pokrajinskom nivou, koncipiramo kvalitetnu razvojnu agrarnu politiku na nivou AP Vojvodine“, rekao je Radojević.

On je dodao da će narednih dana Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, preko Razvojne agencije Vojvodine, raspisati konkurs samo za zemljoradnicke zadruge, koji će biti namenjen za nabavku nove opreme i sistema za preciznu poljoprivredu, a isto tako i opremu za preradivačku industriju, odnosno za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Konkursom će za ovu namenu biti opredeljeno 50 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.