U trendu

Saradnjom vise sektora do napretka na polju inovacija

BEOGRAD – Međusobnom saradnjom svih učesnika inovacionog eko sistema, od startapa i univerziteta, preko malih i velikih tehnoloških kompanija do investitora, advokata i medija može se ubrzati inovacioni i tehnološki razvoj Srbije, poručila je danas na radionici u okviru projekta „Srbija inovira“ direktorka projekta Aleksandra Popović.

Drugi dan radionice na temu razvoja softvera – „Da li saradnjom na polju inovacija ubrzavamo njihov razvoj“ održan je u Beogradu u organizaciji ICT Haba, a uz podršku USAID-a.

Popovićeva je objasnila da se radionicom podržava saradnja između svih učesnika u inovacionom sistemu naše zemlje, sa jedne strane investitora, akademskog kadra i startapa, a sa druge strane privrednika koji su korisnici inovacija.

„Današnja radionica treba da osnaži ljude da se otvore jedni ka drugima i saslušaju savete sa kojima se ne susreću svakodnevno i da zajedno kroz tu saradnju dođu do nekih poslovnih ideja i poslovnih prilika“, kazala je Tanjugu Popovićeva.

Ocenila je da „kosaradnjom na polju inovacija može da se znatno ubrza i unapredi razvoj na polju inovacija“.

Objasnila je da ako se svi učesnici radionice – privrednici i investitori, avokati i mediji, naučnici i univerziteti, kao i male i velike kompanije usmere ka istom cilju, mogu da se očekuju značajan napredak i kvalitetniji reziltati u inovativnosti.

Popovićeva očekuje, nakon radionice, razmenu novih kontakata i buđenje svesti o važnosti projekata kao što je „Srbija inovira“ i superklaster sistema za Srbiju.

Moderator radionice bio je Afonso Rebelo de Sousa iz Brazila koji je na osnovu dugogodišnjeg iskustva na više kontinenata, predstavio kako mogu da se povežu privreda i startapi, kao i privreda i akademski potencijal, kako bi zainteresovao učesnike i motivisao ih na donošenje kokreacija.

Prvi dan radionica je bio u Novom Sadu, gde su učestvovali predstavnici akademskih zajednica tog grada, a tema je bila poljoprivreda i „hel tek“.

Naredna radionica je planirana u Nišu, na kojoj će u fokusu biti „blok čejn“ tehnologija.

„Srbija inovira“ je projekat koji traje četiri i po godine, s budžetom od 6.077.652 dolara, fokusiran na identifikaciju, uvođenje i osnaživanje ekonomskih razvojnih modela zasnovanih na inovacijama.

Krajnji cilj projekta je osnaživanje privrede Srbije koju pokreću inovacije, jačanje njenog daljeg razvoja, konkurentnosti i izvoznog potencijala.

Projekat će identifikovati domene sa najvećim potencijalom za
inovacije i omogućiti osnivanje prvog Super klastera Srbije kao ekosistema na visokom nivou koji ima sistemski pristup prevazilaženju institucionalnih, finansijskih i organizacionih prepreka razvoju inovativnih rešenja u privredi.

Jačanje konkurentnosti superklastera pomoći će podsticaj privrede u širem smislu, otvarajući potpuno novi svet mogućnosti, poručuju organizatori projekta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.