U trendu

Šarma: Svetski lideri moraju da „pošalju“ ugalj u istoriju

LONDON, 14. maja (Reuters) – Svetski lideri moraju da se dogovore na novembarskom samitu o klimi da ugalj postane stvar prošlosti kako bi opstala nada da će se ograničiti razorni efekti zagrevanja planete zbog emisije ugljenika, poručio je danas britanski ministar Alok Šarma.

Britanija, koja je domaćin konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu (COP26), smatra da bi državni lideri trebalo ovaj problem da sagledaju dalekosežnije a ne kao puko pitanje „vrućeg vazduha“, kako bi se ublažili efekti klimatskih promena i za bogate i za siromašne zemlje.

Predsednik COP26 Alok Šarma, britanski ministar zadužen za pripreme samita u Glazgovu, koga Rojters naziva „britanskim klimatskim carom“, ističe da će svet morati u potpunosti da odustane od uglja kako bi ispunio globalni klimatski cilj o ograničenju rasta temerature vazduha na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Glazgov mora da bude Konferencija o klimatskim promenama koja će ugalj poslati u istoriju“, navodi se u pripremljenom govoru Šarme, koji treba da održi danas, prema izvodima koje je objavio njegov kabinet.

Najveći svetski proizvođači uglja su Kina, Indija, Indonezija, Australija, Sjedinjene Države, Rusija i Evropska unija. Kina je, pored toga, najveći svetski potrošač, koji koristi više od polovine proizvedenog uglja u svetu, prema podacima Međunarodne agencije za energiju.

Ažurirani planovi za smanjenje emisija, koje je do sada podnelo oko 75 država uoči novembarskog samita COP26, prema oceni Ujedinjenih nacija, ni približno ne odgovaraju ogromnim rezovima emisija koji su potrebni za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.