U trendu

Saudijcima cigarete i energetska pića duplo skuplja

Paklica cigareta za pušače u Saudijskoj Arabiji sada je duplo skuplja, pošto su vlasti u Rijadu uvele novi porez kako bi pomogle državnoj kasi da se izbori sa padom prihoda od prodaje nafte.

Takozvani „selektivni porez“, koji je u nedelju stupio na snagu, podigao je cene cigareta za 100 odsto, na između 18 i 24 rijala (4,30 evra do 5,70 evra) po paklici, prenosi agencija Frans pres.

Cena energetskih pića je, takođe, duplirana, dok je cena bezalkoholnih pića porasla za 50 odsto.

Cigarete i gazirana pića su naročito popularna u Saudijskoj Arabiji, gde je alkohol zabranjen, ocenjuje AFP.

Uvođenje novog poreza proizlazi iz sporazuma šest zemalja članica Saveta za zalivsku saradnju (GČ) i u skladu je s preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članice GČ-a dogovorile su takođe da će naredne godine uvesti porez na dodatnu vrednost od pet posto na određene kategorije proizvoda.

Od prošle godine, Saudijska Arabija sprovodi sveobuhvatan program socijalnih i ekonomskih reformi kako bi razvila industrijsku i investicionu bazu i pomogla malim i srednjim preduzećima.

Cilj tih reformi je da se otvore nova radna mesta i smanji zavisnost zemlje o prihodima od nafte.

Zbog naglog pada naftnih prihoda, zvanični Rijad je 2015. godine zabeležio rekordan budžetski deficit od 98 milijardi dolara, te je bio prisiljen da smanji subvencije za gorivo i još neke robe. Takođe su odloženi veliki infrastrukturni projekti i obustavljena je isplata dodataka za zaposlene u državnom sektoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar