Saudijski ministar: Možda treba nastavi ograničenje proizvodnje nafte

Saudijski ministar za naftu Halid al-Falih izjavio je danas da smanjenje proizvodnje dogovoreno u OPEK-u i s nekim drugim proizvodjačima, možda treba nastaviti kako bi se poduprle cene nafte.

Al-Falihova izjava ima posebnu težinu pošto je Saudijska Arabija jedan od najvećih svetskih proizvodjača nafte, navodi agencija Asošijetid pres.

Barel nafte je sada nešto iznad 50 dolara, dok je pre dogovora o smanjenju proizvodnje nafte koje je stupilo na snagu 1. januara bio i ispod 40 dolara. Nafta je, medjutim, i dalje znatno jeftinija nego pre tri godine kada je barel koštao više od 100 dolara.

Dalji rast cena nafte sprečava veća proizvodnja nafte iz škriljca u SAD koje ne učestuvuju u sporazumu Organizacije zemalja proizvodjača nafte (OPEK) i drugih zemalja, medju kojima je najuticajnija Rusija.

„Postoji inicijalni dogovor, ali još nije prosledjen svim zemljama, da ćemo možda biti prinudjeni da nastavimo kako bismo ispunili naš cilj“, rekao je al-Falih u govoru na konferenciji o nafti u Abu Dabiju.

OPEK se krajem novembra dogovorio da smanji proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno na šest meseci, što je prvo ograničenje od 2008. godine. Desetak zemalja van kartela se u decembru obavezalo da smanji proizvodnju za ukupno još 558.000 barela dnevno.

Postoje, medjutim, dodatni problemi. Američki predsednik Donald Tramp je obećao da će omogućiti dodatna bušenja u SAD, dok Iran nastoji da proizvede što više nafte kako bi nadoknadio godine sankcija zbog nuklearnog programa. Pored toga, globalna privreda se i dalje smatra slabom, što umanjuje potražnju.

Ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui rekao je da su proizvodjači uključeni u smanjenje doneli odluku zato što im je stalno za „ravnotežu na tržištu“.

„Ovo žrtvovanje ne može biti shvaćeno kao žrtvovanje ako neko drugi ima korist od 100 odsto“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.