U trendu

Savet ministara BiH prati stanje u vezi s krizom Agrokor

Savet ministara Bosne i Hercegovine očekuje od Vlade Hrvatske da, u skladu s ranije postignutim dogovorom, dostavi institucijama BiH sveobuhvatni plan aktivnosti za stabilizaciju stanja u „Agrokoru“.

Uz to, kako je saopšteno je Saveta ministara BiH, od Vlade Hrvatske očekuje se detaljan inventar obaveza i dugovanja tog koncerna, kao i plan za izmirenje i kontinuirano praćenje obaveza prema dobavljačima bez diskriminacije.

„Do tada će aktivnosti nadležnih institucija BiH biti usmerene na zaštitu interesa bh. kompanija iz sistema ‘Agrokor’, njihovih zaposlenih radnika, dobavljača, kooperanata, manjinskih akcionara i domaćih kreditora“, navedeno je u saopštenju.

Institucije u BiH, dodaje se, sprovode opsežnu i kontinuiranu kontrolu finansijskih tokova izmedju kompanija  –  kćerki „Agorokora“, uz zabranu rizičnih transakcija.

Savet ministara BiH danas je usvojio informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o aktuelnoj krizi u kompaniji „Agrokor“ i njenim poslovnim društvima u Bosni i Hercegovini, s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Informacija će biti upućena Parlamentu BiH na razmatranje. Ona sadrži zaključke s više sastanaka predstavnika institucija u BiH, ministara zemalja regiona i predstavnika Saveta ministara BiH s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske.

U „Agrokorovim“ kompanijama  –  kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt viši od 500 miliona evra.

Po dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima „Agrokorovih“ kompanija u BiH na kraju 2016. godine iznosila su 318 miliona konvertibilnih maraka (oko 163 miliona evra), od čega 170 miliona KM (više od 87 miliona evra) domaćim dobavljačima.

Po podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme „Agrokora“ u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV, zaključno sa 30 martom ove godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.