U trendu

Savetnica suda Evropske unije traži da Gugl plati veliku kaznu zbog zloupotrebe monopolskog polo

Savetnica suda Evropske unije traži od kompanije Gugl (Google) da plati kaznu od 2,4 milijarde evra jer je za nuđenje robe koristila svoj monopolski položaj na tržitu.

Generalni advokat Evropskog suda pravde Džulijan Kokot traži da se odbije žalba kompanije koju je uložila na presudu iz 2017. godine i da se potvrdi kazna od 2,4 milijarde evra koju je Evropska komisija (EK) izrekla Guglu.

EK je optužila Gugl da bez prava u pretrazi usmerava korisnike na svoj Gugl Šoping (Google Shopping) čineći štetu konkurentim pružaocima istih usluga. To je jedna od tri kazne u iznosu od više milijardi koje je EK nametnula toj kompaniji u poslednjih deset godina borbe da uredi tehnološku industriju.

Gugl je uložio žalbu najvišem sudu EU pošto je niži Opšti sud odbacio njegov prigovor.

Mišljenja generalnog advokata Suda pravde nisu pravno obavezujuća, ali ih sudije često prate. Njihova konačna odluka očekuje se za nekoliko meseci.

„Gugl je, kako je utvrdila Komisija i potvrdio Opšti sud, koristio svoju dominantnu poziciju na tržištu usluga opšte pretrage kako bi favorizovao sopstvenu uslugu kupovine tako što je u redsoledu prikaza rezultata favorizovao svoju ponudu“, saopštio je Sud pravde u sažetaku mišljenja.

Kompanija Gugl ranije je navela da je 2017. godine uvela izmene kako bi se uskladila sa odlukom Evropske komisije.

„Razmotrićemo mišljenje generalnog advokata i sačekaćemo konačnu odluku suda. Bez obzira na žalbu, nastavljamo da ulažemo u našu izmenu koja uspešno funkcioniše već nekoliko godina, i nastavljamo da konstruktivno sarađujemo sa Evropskom komisijom“, navodi se u saopštenju Gugla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar