U trendu

Savić (ASNS): Vladi je rečeno da je privremena i tako se i ponaša

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je danas, povodom sto dana rada vlade Srbije, da je od njenog osnivanja rečeno da je vlada privremena i da se u skladu sa tim i ponaša“ i pored ostalog zamerila to što se u državi ne poštuje minimalna cena radnog sata.

Ona je u razgovoru za agenciju Beta rekla da prvi put ne zna imena ministara u vladi, da postoje problemi u komunikaciji sa ministarstvima i istakla da se javne rasprave o preloženim izmenama zakona ili o novim propisima ne organizuju, kao i da sindikati često nisu obavešteni o njima.

„Ranije su sindikati imali dobru komunikaciju sa ministrima finansija, privrede, rada, a sada su kontakti postali izuzetno otežani. Da biste doprli do nekoga u ministarstvu morate da pređete desetine prepreka, od sekretarice, državnih pomoćnika i PR službe“, rekla je Savić.

Kako je istakla, sadašnja vlada ne donosi preterano samostalno odluke već se one donose u Predsedništvu Srbije.

Savić je rekla da je ASNS, čim je postavljen ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, tražila sastanak kako bi mu izneli probleme sa kojima se suočavaju.

Od tada je, kako je rekla, prošlo dva meseca a sastanak nije ugovoren, pa će sledeće nedelje ponoviti taj zahtev.

„U Asocijaciji nismo zadovoljni radom vlade. Možda je ovih 100 dana prerano, možda ne. Možda će ova vlada biti ovakva kakva je i sada, dobijati naredbe i instrukcije iz jednog centra, ne raditi svoj posao zbog čega su ministri i postavljeni na ta mesta“, istakla je Savić.

Kako je naglasila, o izmenama i dopunama Zakona o radu se govori već treću godinu, a postoji problem neplaćanja prekovremenog rada i nepoštovanja kolektivnih ugovora.

„To je jedno bahato ponašanje gde iz centara daju predlozi zakona i to prolazi. Dovoljno je što se ima većina u skupštini Srbije i što će na kraju svaki zakon biti izglasan bez da se razgovara sa socijalnim partnerima. Nema ni jednog rezultata rada Socijalno-ekonomskog saveta, tako da je postalo sve forma. U takvoj situaciji i okruženju je izuzetno teško raditi posao kojim se mi bavimo“, istakla je Savić.

Upitana koju je pozitivnu odluka donela vlada, Savić je rekla da je to moglo da bude povećanje minimalne zarade u javnom sektoru od januara koje je 12 odsto, ali da je inflacija smanjila efekat tog povećanja, tako da se ni taj potez vlade ne može ubrajati u pozitivne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.