U trendu

Savović: Dobro je da je izvoz krenuo, količine nedovoljne

BEOGRAD – Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović, izjavila je danas da je dobro što je najzad počeo dijalog između Vlade i predstavnika žitarskog sektora i što je Vlada odmah pokazala razumevanje i dozvolila izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, ali je ocenila da su odobrene količine nedovoljne.

„Na osnovu količina na našim zalihama, posebno pšenice, ukoliko se izvoz bude odvijao ovim tempom, nećemo uspeti u dovoljnoj meri da ispraznimo skladišta i silose. Sa količinama od samo 150.000 tona nećemo daleko odmaći, jer nam se žetva bliži za samo dva meseca“, rekla je Savovićeva za Tanjug.

Ona je izrazila nadu da je odluka Vlade Srbije o odobravanju izvoza samo početak uspešsnijeg dijaloga koji očekuje već naredne sedmice, kako je premijerka najavila u svojim izjavama.

„Udruženje ima ugovore za izvoz milion tona pšenice i kukuruza, sa obavezama isporuke za pšenicu do kraja maja, a za region do kraja juna. U redovnim okolnostima u ovo vreme tražnja za starom pšenicom već jenjava i njom se u junu ne trguje. Svima je poznato da su kukuruz i pšenica berzanske robe, da se s njima trguje terminski, sa ugovorima koji se potpisuju unapred i da nisu vanredne okolnosti u Ukrajini kakve jesu, tražnja ne bi postojala“, navela je Savovićeva.

Napomenula je da pšenica iz Ukrajine isporučuje preko zapadnih granica te zemlje i rumunske luke Konstanca na Crnom Moru i da je pitanje da li će, ukoliko ne ispoštujemo postojeće ugovore, sledećeg meseca postojati tražnja za našom pšenicom.

„U tom smilsu odobrene kvote za izvoz nisu spektakularne, i pored toga što neće moći da reši probmlem sa skladištenjem, u ovoj količini nećemo moći da ispoštujemo sve naše tradicionalne kupce sa kojima je godinama građeno poverenje, a od 11. marta imamo samo probleme nad kojima nemamo kontrolu“, upozorila je Savovićeva.

Ocenila je da je u ovom trenutku važno da je izvoz krenuo, uz nadu da će Vlada imati sluha za argumentaciju članica „Žita Srbije“, realno stanje njihovih zaliha, stanje na unutrašnjem tržištu i da će biti prostora za pregovore o povećenju količina.

Savovićeva je navela da ćemo u novu žetvu ući sa rekordnim zalihama pšenice, što će stvoriti uslove za pojavu štetočina u prepunim silosima i za pad kvaliteta pšenice zbog mešanja starog i novog roda, a time i nižu cenu na tržištu.

Ona je ocenila kako je u ovom trenutku malo verovatno da Srbija može da se reši zaliha izvozom sa sadašnjim kvotama, ali da su okolnosti u Ukrajini takve da se teško može znati kakva će tražnja na svetskom tržištu biti u narednim mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.