U trendu

Savremene rudarske tehnologije cuvaju okolinu i stede energi

BEOGRAD – Na panelu o inovativnim tehnologijama i savremenoj opremi u rudarstvu koji se održava na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima Srbije, predstavnici kompanija Hauden, Šahtbau Nordhausen i Bort Longir prezentovali su rešenja koja štede novac i vreme, štite živornu okolinu i povećavaju produktivnost tokom eskploatacije mineralnih sirovina.

Radi se o inovativnoj opremi za površinsko i podzemno bušenje i rešenjima u izradi bezbednosne potpore u rudarskim oknima.

Predstavnik Haudena, Johan Kempe, je predstavljajući savremenu opremu za ventilaciju rekao da se u jednom velikom kanadskom rudniku, zahvaljujući njihovoj opremi godišnje štedi između pet i šest miliona dolara.

Radi se o opremi koja omogućava racionalnu upotrebu i smanjuje utrošak energije, a time i emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Kempe je naglasio da je to naročito važno zbog toga što će u EU od 2023. godine važiti znatno strožiji propisi o emisiji ugljendioksida i drugih zagađujućih materija.

Jedanaesta međunarodna konferencija o mineralnim potenncijalima Srbije “Održivi rast kroz odgovorno rudarstvo” održava se u beogradskom hotelu Metropol danas i sutra.

Učestvuje veliku broj kompanija, stručnjaka za rudarstvo, finansije i predstavnika Vlade Srbije i ambasada Kanade, Australije, Finske i Švedske.

Svrha konferencije je da se razmene informacije i iskustva koja obezbeđuju eksploataciju ruda uz maksimalnu zaštitu životne sredine i povećanje upotrebe zelene energije u ovoj privrednoj grani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar