U trendu

SBB gasi kanale s nacionalnom frekvencijom, pa napada Telekom

BEOGRAD – Junajted grupa sa sedištem u Luksemburgu, u okviru koje posluje i kompanija SBB, odlučila je da ugasi kanale sa srpskom nacionalnom frekvencijom, saopštio je danas Telekom.

Svoje cene preskupo, a tuđe bi besplatno, navodi Telekom u saopštenju.

„S obzirom na to da je takva odluka (Junajted grupe) naišla na negodovanje kako šire javnosti, tako i njihovih korisnika, izabrala je da se brani po staroj uigranoj metodi, neosnovano napadajući svog najvećeg konkurenta Telekom Srbija. Međutim, ovoga puta ne samo da su sebe ponovo precenili, nego su pokušali da još jednom potcene celokupnu srpsku javnost“, kažu u Telekomu.

Iz preduzeća podsećaju da je javnosti poznat podatak da Junajted grupa svoje kanale, čiji je udeo u gledanosti u Srbiji manji od četiri odsto vrednuje više od dva evra po korisniku.

„Podsećamo, za emitovanje svojih kanala, januara 2020. godine, ova kompanija je kablovskom operatoru Supernova tražila da joj plati više od dva evra po svakom korisniku, za grupu kanala, koja čak nije uključivala ni Novu S, uz izričitu, ali nezakonitu zabranu da navedeni kanali ne budu dostupni u ogromnom delu Srbije“, navode iz Telekoma.

Takođe, činjenica je, ističu iz Telekoma, da je Junajted grupa u zemljama gde ima kanale sa nacionalnom frekvencijom, konkretno u Crnoj Gori i BIH tražila da im se ti kanali plaćaju jedan evro po korisniku i više meseci držala isključene te kanale kablovskim operatorima, kao sredstvo pritiska da prihvate tu cenu.

Postavlja se pitanje, navodi Telekom, kakva se namera i ekonomska logika krije iza tvrdnje Junajted grupe i njihove kompanije SBB, da njihovi kanali registrovani u Luksembrugu sa ukupnim udelom gledanosti manjim od četiri odsto, koji pritom ne plaćaju nijednu naknadu, niti porez državi Srbiji, vrede više od dva evra, a da tri nacionalna kanala registrovana u Srbiji, budu besplatna, iako upravo oni, najviše od svih kanala, plaćaju najviše poreza i naknada našoj zemlji, a njihov udeo gledanosti je veći od 25 odsto.

„Na osnovu navedenog, može samo da se izvuče zaključak da Junajted grupa, svoje kanale vrednuje i naplaćuje po sopstvenom cenovniku, ali izgleda da taj cenovnik ne važi kada su u pitanju tuđi kanali, za čije emitovanje oni moraju da plate.

Ovo je posledica višegodišnjeg načina poslovanja Junajted grupe i njihovog SBB, bazirana na nezakonitom, monopolskom ekstra profitu i gušenju svake konkurencije, tako što su težili da budu jedini kablovski operator i da se samo njihovi kanali komercijalno naplaćuju, po cenama koje oni sami odrede, a na štetu krajnjih korisnika“, kažu u Telekomu.

Takođe dodaju da nervoza Junajted grupe i njihovog SBB potiče od toga što monopola više nema, što se osim Telekoma Srbija pojavilo više ozbiljnih kablovskih operatora i što je slobodna utakmica za korisnika sve neizvesnija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar