U trendu

Sberbanka Hrvatska ulazi u sastav Hrvatske poštanske banke

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da će Sberbanku Hrvatska preuzeti Hrvatska poštanska banka (HPB).

„Sinoć je donesena odluka o sanaciji. Likvidacija bi finansijski bila loša za štediše i za samu banku, ali i za naš finansijski sistem jer bi Agencija za depozite trebalo da isplati do 3,8 milijardi kuna (oko 500 miliona evra)“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare, prenosi portal Index.

Dodao je da ovo rešenje umiruje sve štediše, da nema potrebe da iko žuri da podiže sredstva, jer je Sberbanka od danas deo grupacije HPB-a.

„Smatramo da smo s ovim potezom vrlo brzo smirili situaciju oko eventualne propasti Sberbanke Hrvatska, ona ima preko 11 milijardi kuna imovine (1,45 milijardi evra)“, naveo je Plenković, poručivši štedišama da više ne postoji rizik za njihov novac.

Na novinarsko pitanje da li je to nacionalizacija Sberbanke, odgovorio je: „Ne, ovo je sanacija“.

Novinarima se obratio i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić, koji je rekao da je HPB platila Sberbanku 71 milion kuna (9,37 miliona evra), da od danas banku počinje da vodi sanacijska uprava, i da bi da nije prodata išla u likvidaciju.

„U narednim danima će biti doneta odluka kako će se zvati nova banka. Promeniće ime i logo, u jednom trenutku doći će do spajanja s HPB-om, ali ne dok se ne uvede evro“, objasnio je Vujčić.

Podsećamo da je Evropska centralna banka objavila tokom vikenda da Sberbanci Austrija i njenim podružnicama u Sloveniji i Hrvatskoj preti propast usled velikog odliva depozita nakon uvođenja zapadnih sankcija prema Rusiji, te da se njihovo upozorenje ne odnosi na BiH i Srbiju.

U Sloveniji je ranije objavljeno da Sberbanku u toj zemlji preuzima NLB banka.

Narodna banka Srbije je saopštila u utorak da je AIK banka završila preuzimanje Sberbanke Srbija. Ovu ruski banku u Republici Srpskoj je preuzela vlada, dok je u Federaciji BiH ona prodata ASA banci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.