U trendu

Sebastijan Sosa: Rast inflacije u SRB privremenog karaktera

BEOGRAD – Rast inflacije u Srbiji u martu i aprilu 2021. je privremenog karaktera i iza njega stoje sezonski faktori, odnosno povećanje cena sezonske robe, izjavio je danas Sebastijan Sosa, šef beogradske kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ipak, stopa inflacije u Srbiji je ostala ispod centralne vrednosti Narodne banke Srbije od 3,0 procenta, rekao je Sosa je u izjavi novinarima na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, koji se zbog epidemiološke situacije održava u virtuelnom formatu, i uz ograničen broj učesnika u beogradskom hotelu Metropol.

On je podsetio da je tokom tri meseca, do februara 2021. godine, inflacija u našoj zemlji bila čak ispod donje granice predviđenog odstupanja od 1,5 procentnih poena od ciljane vrednosti NBS koja iznosi 3,0 posto.

„Imajući u vidu da je stopa bazne inflacije i dalje niska, procenjujemo da će se u narednim mesecima inflacija u Srbiji kretati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS od 3,0 posto (plus/minus 1,5 odsto)“, dodao je Sosa.

Komentarišući potencijalne rizike, šef Kancelarije MMF-a u Srbiji je ocenio da postoje eksterni rizici te da bi eventualni oštar rast potrošačkih cena u evrozoni mogao da utiče na rast inflacije u našoj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.