U trendu

Šećere tražiti u deklaraciji proizvoda

Da li bi se i najveći ljubitelji „Starbaksa” odrekli omiljenog napitka ukoliko bi na čaši bilo istaknuto da sadrži gotovo 100 grama šećera ili da sa samo jednom porcijom u organizam unesu dodatnih (nepotrebnih) 400 kalorija? Razmislili bi, verovatno, i da je reč o upola manjoj količini. Upravo objavljeni rezultati istraživanja o sadržaju šećera u pojedinim toplim napicima poput čaja, čokolade i kafe na tržištu Velike Britanije pokrenuli su još jednom globalno pitanje prevelikog unosa šećera i njegovog uticaja na sve lošije stanje našeg zdravlja.

Dr Milka Popović, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže za „Politiku” da podaci objavljeni u Velikoj Britaniji ne ohrabruju i da je situacija i kod nas slična.

– Okruženje u kome živimo se potpuno promenilo u odnosu na period od pre nekoliko decenija. Hrana je postala dostupna, jeftina, ukusna, sa mnogo dodatog šećera, soli i masnoća, privlačna zbog primamljivih pakovanja, velikih porcija i uticajnog marketinga. TV i radio reklame, bilbordi, štampa, a posebno nove forme reklamiranja preko društvenih mreža, ili takozvanih advergejmsa (gde se kroz igru deci plasiraju reklame), imaju posebno snažan uticaj na najranjiviji deo populacije – decu i mlade. Izloženost ovoj opasnosti tako počinje rano i traje ceo život – kaže dr Popović i dodaje da sve forme marketinga snažno utiču na formiranje ukusa i izbor hrane, nezavisno od kupovne moći.

Unos slatkih napitaka (osvežavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova sa dodatim šećerom, slatkih mlečnih napitaka) značajno doprinosi ukupnom unosu šećera, uz ostalu hranu sa visokim sadržajem šećera, kao što su keks, kolači, slatka peciva, slatki namazi, zaslađene pahuljice. Naša sagovornica objašnjava da, srećom, ova moda konzumiranja ogromnih porcija toplih napitaka u popularnim kafe lancima još nije zahvatila naše tržište, ali zato zabrinjava učestalo konzumiranje osvežavajućih bezalkoholnih napitaka u kojima sadržaj šećera ne zaostaje puno za ovim energetskim bombama.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.