U trendu

Sednica ECB bez spektakularnih odluka, kamate nepromenjene

FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ne menja ništa u svojoj aktuelnoj monetarnoj politci, ali je prilagodila smernice kako bi one bile u funkciji njene nedavno naviše korigovane ciljane inflacije na 2,0 posto.

ECB se obavezala na kupovinu obveznica u iznosu od 1,85 biliona evra (2,2 biliona dolara) do marta 2022. godine u okviru svog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP), a članovi Upravnog saveta banke su glasali da ti podsticaji do daljeg ostanu „na stolu“, prenosi CNBC.

Kamatne stope su takođe ostale nepromenjene, što znači da kamata na depozite i dalje iznosi minus 0,5 posto, referentna kamata na glavne operacije refinansiranja ECB-a je zadržana na nula odsto, a na prekonoćne pozajmice na 0,25 procenata.

ECB je u saopštenju navela da će kamatne stope ostati „na sadašnjem ili nižem nivou sve dok se ne uoči da inflacija dostiže dva odsto znatno pre isteka projektovanog perioda i da opstaje na tom nivou u ostataku projektovanog perioda, i dok banka ne proceni da je bazna inflacija dovoljno napredovala da bude konzistenta sa stabilizovanjem stope inflacije na dva procenta u srednjem roku“.

„Ovo takođe može da podrazumeva prelazni period u kojem će inflacija umereno biti iznad cilja“, dodaje ECB.

Evro je nakon ove vesti na kratko skočio na 1,1804 dolara, nakon čega je pao na najniži dnevni nivo od 1,1777 dolara.

Prema najnovijim prognozama ECB-a, očekuje se da će opšta inflacija u evrozoni iznositi 1,9 posto na kraju 2021, u narednoj godini će se spustiti na 1,5 procenata, a za 2023. se predviđa da će iznositi 1,4 osto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.