U trendu

Šef OECD-a: Bajdenov predlog o globalnom porezu za kompanije 'menja igru'

Novi šef Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) rekao je danas da je „oprezno optimističan“ prema postizanju međunarodnog sporazuma o univerzalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija, a nedavni predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena o tome je nazvao „promenom igre“.

Generalni sekretar OECD-a Matias Korman rekao je to novinarima posle preuzimanja te funkcije od Hosea Anhela Gurije, koji je napustio čelo te organizaciju sa sedištem u Parizu, koju je vodio od 2006. godine.

Više od 140 zemalja učestvuje u pregovorima koje je sazvao OECD o globalnom minimumu za oporezivanje korporacija kako bi se velike kompanije odvratile od preusmeravanja profita u zemlje s niskim porezima, kao i za oporezivanje multinacionalnih kompanija koje ostvaruju značajan prihod u zemljama u kojima nemaju fizičko prisustvo – kao što su maloprodaja preko interneta i kompanija za digitalno oglašavanje.

Pregovori su zastali oko niza pitanja kakvo je da li kompanije mogu da odaberu bilo koji novi sistem, što su predložile Sjedinjene Države u doba bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Bajden je predložio da se uvede najmanje 15 odsto minimalnog globalnog poreza na dobit. Globalna stopa, deo poreskog predloga čiji je cilj da pomogne plaćanje Bajdenovog programa izgradnje i popravke infrastrukture u SAD, podigla bi američku stopu poreza na dobit sa 21 na 28 odsto.

„Mislim da je pristup administracije Bajdena u vezi sa ovim pitanjem promenio igru“, rekao je Korman posle ministarskog sastanka Saveta OECD-a.

„Mislim da smo u mnogo boljem ppoložaju nego što smo bili krajem prošle godine“, rekao je on. „Oprezno sam optimističan da će uz dobru volju koju su svi pokazali tokom današnjeg sastanka, ako tako nastavimo, imati priliku za razuman konsenzus“.

OECD, međunarodna organizacija sa 38 zemalja-članica, procenjuje da države godišnje gube do 240 milijardi dolara jer kompanije zaradu prebacuju iz jedne zemlje u drugu da bi smanjile svoje poreske obaveze.

Trka medju zemljama za smanjenje stope poreza na dobit da bi privukle kompanije, „podriva sposobnost Sjedinjenih Država i drugih zemalja da prikupe prihod potreban za ključne investicije“, navelo je američko Ministarstvo finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.