Šefovi diplomatije Hrvatske, Italije i Slovenije o Jadranu

TRST – Šefovi diplomatije Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su danas u Trstu, na sastanku o hrvatskom i italijanskom proglašenju isključivih privrednih pojaseva u Jadranskom moru, zajedničku izjavu po kojoj dele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja i izvora napretka za sve.

Jadranskom moru kao poluzatvorenom moru sa intenzivnim pomorskim prometom i ranjivim ekosistemom potreban je integrisani pristup očuvanja okoline, sprečavanja rizika i osiguravanja održivog razvoja, navodi se u zajedničkoj izjavi hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana, italijanskog Luiđija di Maja i slovenačkog Anžea Logara, preneo je hrvatski portal Index.hr.

Ministri su se dogovorili da će nastaviti razgovore o mogućnostima zajednicke saradnje u trilateralnom formatu na ključnim područjima, uključujući teme privrednog razvoja, povezanosti, plave privrede i sveobuhvatne zaštite Jadranskog mora.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo „vrlo korisnom razmenom viđenja napretka saradnje“ ustvrdivši da se danas razgovaralo uglavnom o operativnim modalitetima i prioritetnim područjima za unapređenje trilateralne saradnje na Jadranskom moru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.