U trendu

Seki za Tanjug: Srbiju smo odabrali zbog znanja i sigurnosti

BEOGRAD – Predsednik kompanije „Nidek“ Đun Seki rekao je danas da su za otvaranje nove fabrike u Evropi odabrali Srbiju, jer ispunjava sve uslove koji su njima bili važni.

U intervjuu za Tanjug, Seki je rekao da je naša zemlja sigurno okruženje za ulaganje, dobro je logistički povezana, da ima visokokvalifikovanu radnu snagu, ali i radnike koji dobro znaju engleski jezik, što nije slučaj u pojedinim evropskim zemljama.

Ističe da su zbog velike tražnje za motorima za električna vozila u Japanu, Kini, SAD i u Evropi, primorani da povećaju industrijske kapacitete i da su za to tražili mesto u istočnoj Evropi gde bi gradili fabriku.

„Mnoge zemlje su bile u opticaju za otvaranje fabrike, ali nisu sve ispunjavale naše uslove. Nemaju svi kompetentnu radnu snagu, nisu dobro logistički povezani, a Srbija sve to ima, još je i vrlo fleksibilna prema stranim investitorima“, rekao je Seki.

Kao najveću prednost Srbije, Seki je izdvojio to što čak i radnici dobro govore engleski jezik.

„Ako odemo u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, mnogi ne govore engleski, u Srbiji čak i radnici znaju engleski, što je fantastično“, rekao je Seki.

Pored toga, ističe da je Srbija postala sigurno okruženje za ulaganje, što je, kaže, osnovni uslov za ulaganje.

Seki navodi da će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen za izvoz u zapadnoevropske zemlje i naglasio da im je izvoz prioritet.

Takođe, izrazio je očekivanje da će imati efikasnu i konkurentnu proizvodnju i da će moći da proizvode iz Srbije izvoze čak u Severnu Ameriku i Brazil.

Govoreći o saradnji sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, sa kojim je kompanija „Nidek“ juče potpisala ugovor, Seki je istakao da bi kompanija na čijem je čelu mogla sa studentima da razvija projekte za veću efikasnost motora, ali i da ih zapošljava kada diplomiraju.

Saznao je, kaže, da veliki broj studenata iz Srbije kada diplomira odlazi u Zapadnu Evropu, što je, navodi, šteta.

„Oni će moći da se zaposle u Nideku i da na taj način ostanu i da daju doprinos svojoj zemlji“, rekao je Seki.

Takođe, navodi, u planu je i saradnja između Univerziteta iz Novog Sada i Univerziteta u Kjotu.

„Mnogi studenti imaju ambiciju da uče u inostranstvu, tako da želimo da studenti iz Japana dođu ovde, ali i da studenti iz Novog Sada uče u Kjotu“, rekao je Seki.

Na današnjoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Seki je rekao da je kompanija „Nidek“ donela odluku da u Novom Sadu gradi fabriku za proizvodnju pogonskih motora za električna vozila, kao i da će od 1,5 milijarde evra predviđenih za ulaganja u fabrikama u Evropi, najviše biti uloženo u Novi Sad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.