U trendu

Sekretarka za finansije upozorila da SAD uskoro mogu ostati bez novca

Sekretarka za finansije SAD Dženet Jelen upozorila je da bi ta država mogla da bude u opasnosti da već 1. juna ostane bez novca da izmiruje dug ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja i da bi to moglo da izazove globalnu finansijsku krizu.

U pismu liderima oba doma Kongresa, Predstavničkog doma i Senata, Jelen je apelovala da što pre podignu granicu zaduživanja SAD koja je sada na 31,4 hiljade milijardi dolara.

Ako to ne urade, savezna vlada neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac, a Jelen kaže da se ne može znati tačan datum kada vlada ostaje bez novca, prenosi Glas Amerike.

„Ono što smo naučili iz ovakvih situacija iz prošlosti je da čekanje do poslednjeg momenta može ozbiljno da ošteti i poslovanje i poverenje potrošača, poskupi kredite za građane i negativno utiče na kreditni rejting SAD“, navela je Jelen.

U januaru Jelen je pisala kongresnim liderima i navela da je njen sekretarijat već počeo da preduzima mere da bi se izbeglo da ne može da se otplaćuje federalni dug.

Sekretarijat za finansije je juče objavio da planira da pozajmi više novca od aprila do juna ove godine, iako je federalna vlada blizu dostizanja gornje granice zaduživanja.

SAD planiraju da u ovom kvartalu pozajme 726 milijardi dolara, što je 449 milijardi više nego što je projektovano u januaru.

Zvaničnici Sekretarijata za finansije upozoravaju da je probijanje granice duga velika opasnost za finansijsku poziciju SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)