U trendu

Selakovic: Privrednici Belgije zadovoljni poslovanjem u Srbij

BRISEL – Belgijski privrednici imaju samo reči hvale za sve što se Srbija radi na poboljšanju poslovnog okruženje i zainteresovani su za još veća ulaganja u našu zemlju, izjavio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Selaković je u belgijskoj prestonici učestvovao na okruglom stolu posvećenom privrednoj saradnji Srbije i Belgije.

Na skupu su učestvovali i vodeći ljudi tri belgijske poslovne asocijacija i sedam kompanija, od kojih neke već već posluju, a neke su zainteresovane za investiranje u Srbiju.

Ministar Selaković je nakon sastanka ocenio da su razgovori bili dobri i konstruktivni, a da gotovo nije bilo primedbi belgijskih privrednika na saradnju sa državnim organima i lokalnim samouravama u Srbiji.

„Postoji interesovanje belgijskih privrednika za mnogo veće investicije u Srbiju. Interesovanje postoji za sve one prednosti koje Srbije pruža u vidu podsticajnih mera do korišćenja povoljnosti koje pružaju sporazumi o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom“, navodi Selaković.

Šef srpske diplomatije naglašava da je bilo zadovljstvo slušati sve belgijske privrednika koji su imali reči hvale za sve što radi Srbija i njena Vlada kako bi poboljšala poslovno i investiciono okruženje – od uvođenja dualnog obrazovanja na univerzitetima, do razvoja putne infrastrukture u Srbiji.

„Dve komapanije od sedam prisutnih rade na teritoriji opštine Požega i izrazile su ogromno zadovoljstvo zbog izgradnje autoputa od Beograda ka Požegi kao i zbog izgradnje Moravskog koridora koji ih povezuje sa Koridorom 10“, navodi Selaković.

On je posebno naglasio zainteresovanost belgijskih privrednika za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Oni su, prema rečima Selakovića, pozdravili napore koje Srbija čini na putu evrointegracija, a posebno je pozdravljena inicijativa „Otvoreni Balkan“ koju su pokrenuli predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije.

„Upravo je ta podrška iz sfere privrede takvim našim inicijativama i politici koju vodi Srbija nešto što može da utiče i na političke krugove i što može da bude od velikog uticja na donošenje političkih odluka“, zaključio je ministar Selaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.