U trendu

Selo u provinciji Fuđijan privlači turiste svetskim arhitektonskim stilovima

Turisti fotografišu u zgradi od crvene cigle Minan u selu Vulin u Đinđiangu, u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđian (Sinhua/Điang Kehong)

U selu Vulin u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian posetioci su često oduševljeni mešavinom arhitektonskih stilova: lokalne kuće od crvene cigle, gotičke zgrade, grčko-romaničke strukture i zgrade koje spajaju i kineske i zapadne elemente.

Eklektična mešavina arhitektonskih stilova, kako piše Sinhua, slikovito pripoveda priču o povezanosti sela sa kineskom zajednicom u inostranstvu. Krajem 19. i početkom 20. veka, mnogi meštani su putovali u jugoistočnu Aziju da rade i slali  novac za izgradnju domova. Kao rezultat toga, kuće su često prikazivale zadivljujuću fuziju egzotičnih uticaja.

Poslednjih godina, više od 100 bivših rezidencija Kineza iz inostranstva, nekada trošnih i bez nadzora, renovirano je i očuvano u okviru napora lokalnih vlasti. Mnoge od ovih zgrada su se transformisale u kulturne prostore, kafiće, restorane i centre nasleđa. Od 2021. godine u selu je održano više od 400 kulturno obogaćenih događaja, koji su posebno privlačni mlađoj generaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar