U trendu

Serbia Zijin Copper: Ucestali upadi i krađe metalnog otpada

BOR – Kompanija Serbia Zijin Copper suočava se sa problemom mnogobrojnih neovlašćenih upada u krug kompanije i pokušaja krađe metalnog otpada, pa dolazi i do fizičkih sukoba službe obezbeđenja sa kradljivcima.

„Samo u toku jedne sedmice bilo je preko 50 neovlašćenih upada u krug kompanije. U pokušaju da ukradu metalni otpad prošle sedmice evidentirano je 859 osoba, a 11 njih predato je policiji. U nekoliko navrata došlo je i do tuče, povređena su četiri radnika obezbeđenja, a intervenisala je i policija“, kaže rukovodilac Sektora za bezbednu proizvodnju Saša Perišić.

Kako navodi, sprečeno je otuđenje oko dve tone raznog metalnog materijala, otpadnog bakra, žice, limova.

„Kradljivci sekundarnih sirovina pokušaju, a ponekad i uspeju, da ukradu metalni otpad iz kruga Serbia Zijin Copper. U tome ih ne sprečavaju ni zid, koji je oko svojih metalurških pogona kompanija izgradila u Topionici, a koji oni sve više oštećuju, ni video-nadzor, a ni činjenica da će morati da se suoče sa službenicima firme koja obezbeđuje kompanijsku imovinu i sa policijom. Niko od njih, a za nedelju dana ih bude registrovano i preko 850 sa tom namerom, ne preza ni od toga da se fizički obračuna sa zaposlenima, fizičko-tehničkim obezbeđenjem ili policijom, koja skoro svakoga dana interveniše“, naveo je Perišić.

„Iako se više sekundarnih sirovina ukrade nego što se otkrije i oduzme, direktna šteta od krađa je minimalna u poređenju sa zastojima u proizvodnji i havarijskim oštećenjima postrojenja izazvanim krađama. U krađama uglavnom učestvuju lokalni Romi, mada je policija u nekoliko navrata privodila i izgrednike iz drugih gradova“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ima i dosta žena i dece, a zakon kaže da se nad decom ispod 14 godina i ženama koje su u drugom stanju ili kažu da su trudne, ne sme se primenjivati sila.

„Takođe, oružje se može upotrebiti samo u krajnjoj nuždi. Kako onda reagovati u situaciji kada do sukoba dođe sa 30 ljudi, koji u rukama imaju metalne predmete kojima mogu naneti teške povrede“? upitao je Perišić.

Ističe da dok ne dođe do promene zakonske regulative u ovoj oblasti, policija, tužilaštvo i sud rade svoj posao po važećim zakonima, a borba neprestana u „igri lopova i žandara“ i dalje traje.

„Zato je neizostavno potrebno da se propisi oko nabavke, distribucije i otkupa sekundarnh sirovina usaglase sa potrebama privrede. Pozivamo sve one koji imaju ingerencije da regulišu otkup sekundarnih sirovina kako bi svi oni koji donose prikupljeni metal imali obavezu da se evidentiraju, ali i da dokažu poreklo sekundarne sirovine“, apeluje Perišić.

Serbia Zijin Copper će zbog sve učestalijih napada na imovinu angažovati još jednu kompaniju koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar