U trendu

Sertifikati za knjigovođe važiće i posle usvajanja zakona

BEOGRAD – Svi sertifikati koje poseduju knjigovođe i računovođe u Srbiji, a koji im omogućavaju da se bave tim poslom, važiće i nakon usvajanja novog Zakona o računovodstvu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali, objašnjavajući pred poslanicima pojedine odredbe novog zakonskog rešenja.

Ministar finansija je precizirao da će svi sertifikati važiti i dalje, a da se novim zakonom stvara obaveza za nove računovođe i knjigovođe da imaju licencu koje su usklađene sa evropskim normama.

Poslanica SDPS Slavica Živkovic je govoreći o Zakonu o računovodstvu rekla da će sve knjigovođe i računovođe koje su završile kurseve za tu delatnost, morati da usavrše svoja znanja i ponovo pohađaju kurseve kod priznatih strukovnih udruženja.

Takođe, novi zakon, rekla je, propisuje da će sva preduzeća u Srbiji morati da imaju najmanje jednog zaposlenog računovođu ili knjigovođu, a firme imaju rok od tri godine od momenta usvajanja zakona da se prilagode novim pravilima.

Računovođe i knjigovođe moraće da se doškoluju kod profesionalne organizacije u zemlji a koje su pak članice evropskih strukovnih udruženja.

Zakon podrazumeva da licencu izdaju ovlašćene institucije u Srbiji a najviše koristi od novog pravnog akta imaće mala i mikro preduzeća, istakao je ministar finansija.

U ovom momentu postoji 178 organizacija u svetu koje mogu da izdaju ovu licencu, a ovim zakonom će se omogućiti da se kod svih njih dobije licenca važna za rad ove struke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.