U trendu

Sesta konferencija o unapređenju odnosa VB i SRB 1. novembra

BEOGRAD – Šesta konferencija o odnosima Velike Britanije i Srbije, pod nazivom „Mogućnosti nakon novog bilateralnog trgovinskog sporazuma“, biće održana 1. novembra u organizaciji Eurosfera & Partners iz Beograda, uz podršku Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije i Parlamentarne grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom u Narodnoj skupštini.

Primena novog sporazuma će dovesti do veće trgovine i investicija, saopštili su organizatori.

Svoje učešće u programu konferencije do sada su, između ostalih, potvrdili bivši ambasador Velike Britanije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Polskoj Čarls Kroford, Džejms Ker Lindsi iz Evropskog instituta Londonske škole ekonomije i političkih nauka, ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandra Joksimović, direktor KP Advisory Džejms Tornli, stručnjak za investicije Džejms Gan i šef predstavništva Britansko-srpske privredne komore Siniša Krajčinović.

Takođe, govoriće i direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić, advokat i bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, apokrisarios arhiepiskopa kenterberijskog u SPC i kapelan Ambasade VB u Srbiji Robin Foks, predsednik Anglo-srpskog društva Vukašin Pavlović, direktor u Srpskom siti klubu iz Londona Nataša Kočiš.

Učesnicima ove međunarodne konferencije pozdravne reči će na početku uputiti predsednik Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije Endru Bridžen, a skup će otvoriti potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

Organizovanje konferencije podržavaju Ambasada Srbije u Londonu, Nacionalna akademija za javnu upravu, Srpska razvojna agencija, Privredna komora Srbije, Anglikanska crkva, Centar za britanske studije, Srpski siti klub, Britansko društvo Srbije, Britansko-srpsko medicinsko udruženje i druge ustanove i udruženja.

U novijem periodu se u odnosima dve zemlje uočavaju različite aktivnosti na planu jačanja ukupne i posebno privredne saradnje kojima posebnu notu daju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Vlade Britanije Boris Džonson.

Povodom predstojeće konferencije Endru Bridžen, predsednik Grupe za Srbiju Parlamenta VB, rekao je da pozdravljaju inicijativu za organizaciju Šeste britansko-srpske konferencije kao instrumenta za povezivanje poslovnih ljudi iz Velike Britanije i Srbije.

„Ekonomska saradnja između naših zemalja je u porastu u poslednje vreme i verujem da će parlamentarna saradnja nastaviti da doprinosi ovim procesima“, rekao je Bridžen.

U znaku snažne podrške dva parlamenta jačanju privredne, ali i naučne i kulturne saradnje, program konferencije će obuhvatiti i pitanja od značaja za saradnju grupa prijateljstva poslanika Parlamenta Velike Britanije i Narodne skupštine.

Tim povodom potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je rekao da se unapred raduje što će se na predstojećoj konferenciji i ovoga puta okupiti poslenici državnih, privrednih, kulturnih i naučnih ustanova, kao i udruženja, u cilju davanja doprinosa novim vidovima saradnje između Velike Britanije i Srbije.

„Nedavno stupanje na snagu Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije, kao i Bregzit, navedenim ciljevima u bilatelarnoj saradnji daju nove i drugačije mogućnosti, koje ćemo zajedno pokušati da realizujemo u narednom periodu“, naveo je on.

Organizator konferencije Eurosfera & Partners iz Beograda je na sajtu www.eurosfera.org postavila radnu verziju programa konferencije koji je sačinjen na osnovu predloga zainteresovanih organizacija dve zemlje, a tizer je na stranici https://youtu.be/1rb5M5PHl-g.

Eurosfera, kako je navedeno, dosadašnjim međunarodnim skupovima doprinosi razvoju i unapređenju saradnje UB i Srbije, o čemu svedoče i brojni uvidi do kojih se tokom tih susreta došlo, a čiju vrednost potvrđuje ođek u stručnoj i ukupnoj javnosti u Srbiji i inostranstvu.

Više informacija o konferenciji, uključujući i program konferencije i prijavu za učešće, mogu se dobiti putem sajta www.eurosfera.org, mejla seminar@eurosfera.org ili telefona 011/40-94-920.

Eurosfera & Partners je posvećena strategijskom savetovanju u oblasti menadžmenta javnog sektora, kao i podrška unapređenju ekonomskih odnosa sa inostranstvom kroz organizovanje konferencija i javnih debata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.