U trendu

Šestović: Deficit zbog rebalansa nije zabrinjavajući

BEOGRAD – Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, smatra da budžetski deficit za 2021, kao rezultat usvojenog rebalansa, nije zabrinjavajući.

„Rebalans je urađen kako bi se omogućio novi paket podrške privredi i smatramo da je to bilo potrebno da bi se dalje promovisao rast i ekonomski oporavak od prošlogodišnjih dešavanja (izazvanih pandemijom)“, rekao je Šestović na onlajn konferenciji za novinare Svetske banke u Beogradu.

Dodao je da je verovatno bilo moguće da se na nekim stavkama rebalansa uštedi, kroz ciljane mere podrške kako sektorima kojima je pomoć najpotrebnija, tako i kompanijama i najugroženijim grupama stanovništva.

„Drugi značajan razlog većeg deficita u ovoj godini jeste činjenica da je došlo do daljeg povećanja budžetskih ulaganja u infrastukturu, što je dobra vest, jer je Srbija ranijih godina imala vrlo nizak nivo javnih investicija, tako da je deficit ove, kao i prošle godine, prevashodno efekat znatno većih jednoznačnih troškova, što znači da se stanje budžeta može relativno lako vratiti u ranije normalne okvire“, naveo je on.

U tim smislu, deficit budžeta nije zabrinjavajući, jer on nije posledica izmena nekih politika na srednji rok, zaključio je Šestović i podsetio na poruku vlade da je cilj rebalansa isključivo ublažavanje posledica koje privreda trpi zbog kovida i da će već sledeće godine deficit biti smanjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.