SETE: Visoki porezi štete grčkom turizmu

Grčki turistički proizvodi postali su manje atraktivni na međunarodnim tržištima u svetlu visokih poreza u tom sektoru zbog kojih su izgubili komparativnu prednost koju su ranije imali nad konkurentima, saopštila je Asocijacija grčkih turističkih preduzeća (SETE).

Foto: Beta

Foto: Beta

Asocijacija navodi da turizam trpi zbog podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) u ugostiteljskom sektoru, turističkom smeštaju i transportu, ukidanja popusta od 30 odsto na PDV na nizu popularnih egejskih ostrva, rasta cena karata za muzeje i arheološka nalazišta, kao i cena potrošačke robe, prenosi grčki list Katimerini.

SETE navodi da vlada u Atini mora da se izbori sa fenomenom utaje poreza u turističkom sektoru da bi stopa PDV-a mogla da se vrati na konkurentan nivo 2017.

Predsednik asocijacije Andreas Andreadis navodi da je privlačenje investicija jedina zaista efektivna mera koja može dovesti do oporavka privrede i rasta bruto domaćeg proizvoda, ali da je za to potreban stabilan poreski okvir u periodu od najmanje 10 godina, smanjenje birokratije, kao i modernizacija plana razvoja turizma i javne infrastrukture.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Oznake