U trendu

Šević: Oko 1.100 krivičnih prijava zbog 14,7 milijardi dinara izbegnutog poreza

KOPAONIK – Poreska policija je podnela nadležnim tužilaštvima u 2022. više od 1.100 krivičnih prijava protiv 1.540 lica za 14,7 milijardi dinara izbegnutog poreza, kao i 5,8 milijardi dinara pribavljene protivpravne imovinske koristi, izjavio je večeras na Kopaonik biznis forumu pomoćnik direktora Poreske uprave Rade Šević.

On je na panelu „Značaj efikasne poreske administracije u neizvesnim vremenima“, rekao da se u strukturi poreza to najviše odnosilo na PDV, poreza na dobit, porez po odbitku i ostali poreski oblici.

„Niz reformskih aktivnosti sproveli smo uz konstanatan rast naplate i značajno je da smo u odnosu na 2014, kada je naša naplata iznosila 1.157 miljardi dinara, u 2022. naplatili 2.249 milijard dinara odnosno 94,5 odsto više, a taj procenat smo i premašili naplatom u 2023. godini“, rekao je Šević.

Kako kaže, Poreska uprava je izvršila 20.388 kontrola prošle godine i u 55,21 odsto utvrđene su nepravilnosti, gde je obračunato oko 28 milijardi dinara, što je osam odsto više nego prethodne godine.

„U kontrolama evindentiranja prometa preko fiksalnih uređaja, izvršili smo kontrolu u više od 14.500 kontrola i imali smo dosta zatvaranja, od
3.929 privremeno zatvorenih objekata imali smo najviše ugostitelja i trgovina i ostalih uslužnih delatnosti. Zatvorili smo do 99 dana 281 objekat, a na godinu dana smo zatvorili tri objekta u Srbiji u toku prošle godine“, naveo je Šević.

Izvršni direktor Savet stranih investitora Aleksandar LJubić je rekao da u Srbiji u oblasti poreza postoji čitav jedan paraleni svet – parafiskalnih nemeta.

„Svaki investitor voli previdljivost i ako se meta stalno menja, ne možete da donosite racionalne odluke i racionalno poslujete“, istakao je on.

LJubić je rekao da je 2012. bilo ukinuto 138 parafiskalnih nameta, ali da su ti nameti počeli ponovo da se pojavljuju.

„Naša poruka je da se taj problem mora rešiti, treba da pređemo na poreske namete, a da svi ovi parafiskalni nameti budu adekvatni usluzi koji platioci tih usluga i dobijaju“, rekao je LJubić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.