Share poziva Fejsbuk i Gugl da odrede predstavnike u Srbiji

BEOGRAD – Fondacija „Share“ saopštila je danas da je tri meseca pre početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pozvala 20 svetskih kompanija, među kojima Gugl i Fejsbuk, da odrede predstavnike u Srbiji kojima se nadležni organi i građani Srbije mogu obratiti u vezi sa obradom podataka o ličnosti.

Naime, novi Zakon, pisan po ugledu na evropsku Uredbu o zaštiti podataka o ličnosti (GDPR), predviđa obavezu svih velikih IT kompanija da imenuju predstavnike u Srbiji, iako se, navode iz Share, biznis modeli tih kompanija zasnivaju na monetizaciji ličnih podataka njihovih korisnika, pa time i građana Srbije.

„Čini se da su građani i dalje nemoćni da ostvare svoja prava u vezi sa podacima kada ih prikupljaju najpoznatije kompanije. Zato, ukoliko neka kompanija nudi proizvode i usluge na teritoriji Srbije ili prati ponašanje građana, dužna je da imenuje predstavnika kome građani mogu da se obrate u vezi sa pravima koje imaju kao lica na koja se podaci odnose i koje saraduje sa Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti“, navode iz Share fondacije.

Kažu da imajući u vidu da Gugl, Fejsbuk, Amazon, Netfliks i ostali IT giganti obrađuju podatke građana na teritoriji Srbije kako bi pružali usluge, imaju i obavezu da odrede domaćeg predstavnika.

Međutim, kako navode, politika tih kompanija, uglavnom onih sa glavnim sedištem u SAD, jeste da Srbiju ne posmatraju kao deo Evrope, što, ističu u saopštenju, dovodi do situacije da se građanima Srbije prava u vezi sa podacima o ličnosti gotovo uopšte ne garantuju.

Sa druge strane, ako bi Fejsbuk ili Gugl imali predstavnike u Srbiji, izvesnost ostvarivanja prava građana ili mogućnost pokretanja spora pred nadležnim organima bili bi znatno veći.

Pisma su poslata kompanijama: Gugl, Fejsbuk, Amazon, Tviter, Snepčet, Aliekspres, Viber, Jandeks, Buking, Airbnb, Rajanejr, Wizejr, eSkaj, Jahu, Netfliks, Tvič, Kupujem prodajem, Toptal, GoDedi, Upvork.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.