U trendu

Si Đinping: Energetika – kamen temeljac kinesko-ruske saradnje

PEKING – Kineska vlada će jačati energetsko partnerstvo sa Rusijom i raditi zajedno s Moskvom na obezbeđivanju globalne energetske sigurnosti, najavio je kineski predsednik Si Đinping u poruci učesnicima Četvrtog rusko-kineskog energetskog poslovnog foruma, koji je počeo danas.

„Kina planira da uspostavi još tešnje partnerstvo i saradnju s Rusijom u energetskom sektoru, da omogući razvoj ekološki prihvatljivih i zelenih izvora energije i da zajednički radi na zaštiti globalne energetske bezbednosti, održivosti proizvodnih lanaca, i da da novi doprinos dugoročnoj pouzdanosti snabdevanja“, navodi se u poruci Si Đinpinga, koju je pročitao potpredsednik Kine Han Dženg.

Kineski predsednik je takodje ocenio da je interakcija između Kine i Rusije u sferi energetike kamen temeljac bilateralne saradnje i efikasna sila u zaštiti globalne energetske bezbednosti, prenosi agencija Tass.

Si je istakao i da je energetska saradnja između dve zemlje stabilna uprkos spoljnim rizicima i izazovima, dodajući da „Rusija i Kina intenziviraju interakciju i koordinaciju i promovišu velike projekte saradnje, čime se pokazuje rusko-kineska energetska otpornost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar