U trendu

Si Đinping pozvao na zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put

 Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put kako bi se stvorili novi izgledi za saradnju Azije i Evrope.

Si je to učinio u obraćanju na ceremoniji otvaranja plenarne sednice drugog Evroazijskog ekonomskog foruma Evroazijske ekonomske unije putem video linka.

Istakavši da svet prolazi kroz duboke promene neviđene dosad u jednom veku, Si je rekao da se istorijski trend ka multipolarnosti i ekonomskoj globalizaciji čini vrlo privlačnim. On je dodao da postoji široko prihvaćen konsenzus u međunarodnoj zajednici da treba podržati istinski multilateralizam i promovisati koordinisan razvoj širom regiona, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Si je rekao da je Evroazija region sa najvećom populacijom, najvećim brojem zemalja i najraznovrsnijim civilizacijama na svetu. Stoga pitanje kako nastaviti sa saradnjom Azije i Evrope u ovako turbulentnim vremenima ne samo da se tiče blagostanja ljudi u regionu, već ima i dubok uticaj na razvoj čitavog sveta.

On je istakao da je izneo Inicijativu za globalni razvoj, Inicijativu za globalnu bezbednost i Globalnu civilizacijsku inicijativu, pozvavši sve zemlje da udruženo rade na izgradnji otvorenog, inkluzivnog, čistijeg i lepšeg sveta, sveta koji uživa trajni mir, univerzalnu bezbednost i zajednički prosperitet, kao i na izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću celog čovečanstva.

Podsetivši da se ove godine obeležava 10. godišnjica Inicijative Pojas i put, kineski predsednik je rekao da je njen krajnji cilj da se iznađu novi načini da zemlje iz bliže i dalje okoline postignu zajednički razvoj i otvore „put sreće“ koji bi bio od koristi čitavom svetu.

Razvoj Kine kao članice evroazijske porodice ne može se zamisliti bez evroazijskog regiona, a takođe koristi i samom regionu, podvukao je Si.

On je rekao da se Kina iskreno nada da će se sinergija između Inicijative i Evroazijske ekonomske unije još više intenzivirati i da će sve zemlje udruženo i predano raditi na stvaranju novih izgleda za saradnju Azije i Evrope.

Napomenuvši da će Kina biti domaćin trećeg Foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put u drugoj polovini ove godine, Si je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa zemljama koje su učestvovale u Inicijativi i zemljama članicama Evroazijske ekonomske unije kako bi zajedno nastavili da visoko drže zastavu mira, razvoja, saradnje i obostrane koristi, delili razvojne mogućnosti, prevazilazili teškoće i izazove, stvarali bolju budućnost i udruženim snagama radili na ispisivanju novog poglavlja o napretku civilizacije u multipolarnom svetu.

Drugi Evroazijski ekonomski forum Evroazijske ekonomske unije održan je u sredu u Moskvi u Rusiji na temu evroazijskih integracija u multipolarnom svetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.