U trendu

Si: Dodatno ulagati u ekonomsku i tehnološku saradnju APEC-a

VELINGTON – Kineski predsednik Si Đinping poručio je danas kolegama, liderima zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), da je ekonomska i tehnološka saradnja važna za taj blok i da u nju treba dodatno investirati, izvestili su kineski državni mediji.

U govoru putem video linka na samitu lidera APEC-a, na kojem se očekuje da će se obratiti i predsednik SAD DŽo Bajden, Si je rekao da će Kina „nepokolebljivo“ nastaviti s otvaranjem prema spoljnom svetu i deljenjem kineskih razvojnih mogućnosti sa svetom i azijsko-pacifičkim zemljama, prenosi Rojters pozivajući se na kinesku državnu televizija ČTV.

Samit zemalja pacifičkog pojasa održava se usred narastajućih trgovinskih i geopolitičkih tenzija u regionu i uoči dugo očekivanog onlajn samita između Bajdena i Sija, koji je najavljen za ponedeljak.

Kina je najviše doprinela ukupnoj atmosferi na sastanku 21 članice APEC-a ove nedelje, pri čemu je Si u četvrtak u video poruci upozorio da se region ne sme vratiti tenzijama iz ere Hladnog rata.

Ova izjava je protumačena kao poruka Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima da se ublaže tenzije u oblastima koje oni vide kao rastući ekonomski i vojni uticaj Kine, navodi britanska agencija.

Bela kuća je saopštila da će Bajden na skupu govoriti o tekućim naporima za rešavanje pandemije kovid-19 i podršci globalnom ekonomskom oporavku.

„Predsednikovo učešće pokazuje posvećenost SAD indo-pacifičkom regionu i multilateralnoj saradnji“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Okvirni sporazum o jačanju saradnje u borbi protiv klimatskih promena, koji su Kina i SAD predstavile na klimatskoj konferenciji UN u Škotskoj, predstavlja „značajan pozitivan signal za predstojeći samit“ dav državnika, ocenio je jedan kineski zvaničnik.

APEC-ov poslednji multilateralni sastanak u ovoj godini usledio je nakon niza drugih međunarodnih skupova na visokom nivou, uključujući samit G20 u Rimu i konferneciju COP26 o klimi u Glazgovu.

Sastanci APEC-a u 2021. se održavaju onlajn zbog strogih pandemijskih mera zemlje domaćina, Novog Zelanada, pri čemu politički i poslovni lideri u obraćanjima ističu potrebu za borbom protiv kovida-19, dekarbonizacijom privrede i održivim rastom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na današnjoj sesiji ponovila važnost vakcinacije u borbi protiv pandemije.

Samit APEC-a će sledeće godine bti održan na Tajlandu.

Sjedinjene Države su ponudile da budu domaćini naredne runde sastanaka APEC-a 2023, prvi put posle više od jedne decenije, mada o tom predlogu za sada nije postignut konsenzus, rekli su zvaničnici, dodaje Rpjters.

Očekuje se da će na samitu APEC-a govoriti i predsednik Rusije Vladimir Putin i kanadski premijer DŽastin Trudo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.