U trendu

Si: Privatne i državne kompanije da podele odgovornost radi prosperiteta

PEKING – Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas da privatne kompanije u toj zemlji treba da budu „bogate i pune ljubavi“ tako što će zajedno sa državnim firmama podeliti odgovornost da postignu prosperitet za sve.

Si je na sastanku sa vladinim savetnicima i predstavnicima pivatnog sektora tokom godišnjeg zasedanja parlamenta, pozvao firme i preduzetnike da deluju „patriotski“ i aktivno učestvuju u dobrotvornim poduhvatima.

Kineski predsednik je naveo da bi privatne firme trebalo da pravednije dele plodove svog rasta sa zaposlenima, u, kako je on nazvao, „društvu zajedničkih interesa“.
Dodao je da će Kina uvek tretirati privatne firme i preduzetnike kao „porodicu“ i obećao da će ukloniti institucionalne prepreke koje sprečavaju privatne kompanije da budu u mogućnosti da se takmiče pošteno.

„Budi bogat i odgovoran, budi bogat i koristi drugima, budi bogat i pun ljubavi“, prenosi Rojters Sijeve reči.

Kako navodi Rojters, privatne kineske i strane firme čekale su razjašnjenje Pekinga o tome kako namerava da se približi „zajedničkom prosperitetu“, odnosno Sijevoj inicijativi za smanjenje jaza u bogatstvu u društvu Kine, kao i kakva je u tome predviđena uloga privatnih kompanija.

Peking je najavio da će podržati privatni sektor koji se oporavlja od državnih ograničenja zbog virusa kovid-19, a koja su ukinuta u decembru.

Si je ranije okrivio Zapad za poteškoće sa kojima se suočava kineska ekonomija, rekavši da je Zapad predvođen SAD „primenio sveoubuhvatno zauzdavanje kako bi suzbio Kinu, donoseći tako izazove bez presedana za razvoj Kine’.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar