U trendu

Sijarto: Mađarska želi nov 15-godišnji ugovor s Gaspromom

BUDIMPEŠTA – Mađarska želi da potpiše s Gaspromom ove godine nov 15-godišnji ugovor o snabdevanju prirodnim gasom, a razgovori o tome su u završnoj fazi, izjavio je danas Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova.

„Nadam se da ćemo ove jeseni pod povoljnim uslovima potpisati novi 15-godišnji ugovor o snabdevanju“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Budimpešti, izveštava Rojters.

Dodao je da će se sledeće nedelje u Rusiji razgovarati o ceni i fleksibilnosti novog ugovora s Gaspromom.

Šef mađarske diplomarije je takođe saopštio da su poodmakli pregovori između Budimpešte i Moskve o dobijanju licence za proizvodnju vakcine Sputnjik V protiv kovida-19 u Mađarskoj.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ruske vakcine u Mađarskoj mogla da počne krajem 2022. godine.

Britanska agencija navodi da je Mađarska tokom pandemije prilično koristila rusku vakcinu Sputnjik V, iako to nije odobrila Evropska agencija za lekove, te da je, navodno, otkako je premijer Viktor Orban preuzeo vlast 2010, „promovisala interese Moskve u okviru EU neprestano pozivajući na okončanje ekonomskih sankcija“, uvedenih nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine.

Takođe se podseća da je 2014. godine Budimpešta potpisala sporazum s Rusijom o izgradnji dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, koje će graditi ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom, i dodaje da taj projekat ozbiljno kasni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.