U trendu

Sijarto: Ministri energetike EU bez odluke o ceni gasa

BRISEL – Ministri energetike EU na sastanku u Briselu nisu uspeli da se dogovore o uvođenju gornje granice cene gasa koju je predložila Evropska komisija, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto novinarima u posle sastanka.

„Danas nije doneta nikakva odluka osim o narednom vanrednom sastanku Saveta ministara energetike 13. decembra“, rekao je Sijarto.

Večeras ili sutra ujutru biće održana rasprava o ovim pitanjima na nivou ambasadora, preneo je TAS S.

Sijarto je napomenuo da je predlog Evropske komisije da se uvede gornja granica cena gasa u suprotnosti sa prethodnim odlukama lidera EU, uključujući i onu o neširenju ograničenja isporuke goriva kroz gasovode na osnovu dugoročnih ugovora.

Ona, takođe, narušava suverenitet država članica EU i dovodi do destabilizacije situacije na energetskom tržištu, naglasio je Sijarto.

„Ovo je veoma opasan predlog koji može ozbiljno da ugrozi bezbednost snabdevanja“, naglasio je šef mađarske diplomatije.

Prema njegovim rečima, gornja granica cena će, ako se uvede, uticati na dugoročne ugovore, a to je neprihvatljivo za Mađarsku.

Kako je podsetio, Evropski savet je odlučio da treba da izvrši veoma temeljnu procenu uticaja predloga za ograničenje cene gasa, ali to nije učinjeno.

„Prema tome, nikakva odluka nije doneta“, naglasio je Sijarto i dodao da se stav Mađarske nije promenio.

„Ne želimo da na nas utiču ograničenja cene gasa“, naveo je Sijarto i poručio da Mađarska želi da bude oslobođena bilo kakvih obaveza u vezi sa tim i da ne podržava mehanizam zajedničke kupovine gasa iz EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.