Sijarto :Pratiti nacionalne interese, bez duplih standarda

BEOGRAD – Energetska sigurnost je u Mađarskoj pitanje nacionalne bezbednosti i izgradnja Turskog toka je evropski interes, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u Beogradu na skupu „Energetska bezbednost u regionu“.

On je poručio i da je tim povodom za Mađarsku ključ da prati nacionalne interese, kao i da to važi za ceo region, a da dupli standardi moraju da budu eliminisani.

„Imamo četiri principa koje moramo da pratimo. Sve odluke moraju da budu zasnovane na konsultacijama i zajednickom dogovoru i pristanku zemalja centralne i jugoistocne Evrope. Dupli standardi moraju da budu eliminisani. Trenutno vidimo da kad god imamo saradnju sa Rusima mi se nađemo pod jakim napadom, ali kad Zapad saraduje sa Rusijom onda je sve O.K. To mora da bude eliminisano“, ukazao je Sijarto.
On je na konferenciji u organizaciji Adrija Medija grupe ocenio i da nijedna zemlja ne treba da bude napadana, jer pravi svoj „energetski miks“.
„Defitivno nam je potrebna saradnja na nivou Evroazije“, rekao je Sijatro.
On je naglasio i da će ako drugi projekti ne uspeju ili ne budu napredovali dovoljno brzo jedino rešenje za njih biti „Južni koridor“, odnosno proširenje Turskog toka.
„Razumemo da se našim zapadnim prijateljima ni taj projekat ne sviđa i zovu ga ruskim“, rekao je Sijarto, ali je ukazao da su tu Turska, Bugarska, Mađarska, Srbija. „Tri od četiri su clanice NATO, dve su članice EU, Srbija je zemlja kandidat za članstvo u EU, kakav je onda to ruski projekat? Ovo je centralnoevropski i jugoistočnoevropski projekat u kome su dominantne članice NATO i EU”, ukazao je Sijarto.
S obzirom na složenu situaciju, kako u svetu, tako i u Srbiji, kao i komplikovane odnose između svetskih sila, ministar spoljnih poslova Mađarske se osvrnuo i na nove moguće opcije.
„Mi razumemo da je ovo period promena zbog nesigurnosti sprovodenja ruskog gasa Ukrajini. Treba da razmotrimo nove rute i nove izvore. Nova moguća ruta je usmerena ka jugu, kroz Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku“, rekao je Sijarto.
On je istakao i da su zainteresovani da ova ruta bude izgrađena.
Dodao je i da su „zainteresovani za napredak u izgradnji infrastrukture i u Srbiji i u Bugarskoj.

„Mađarska je donela neophodne odluke kako bi već bila u mogućnosti da primi gas od 2020. ili 2021. godine sa granice sa Srbijom“, kaže Sijarto i naglašava da će Mađarska biti spremna da primi do 10 milijardi kubnih metara na njenoj južnoj granici.

Naveo je da se uvek priča o diverzifikaciji izvora energije.

“Ali, kada bi trebalo da vam dam listu pozitivnih projekata u vezi sa tim u našem regionu, to bi bio veliki izazov. Ono što vidimo je da se prodaja ruskog gasa u Evropi povećava”, rekao je mađarski ministar.

Kaže i da je prošle godine ruski “Gasprom” prodao 220 milijardi kubnih metara gasa u Evropi, a da je samo u Nemačkoj ta prodaja povećana za 9,5 odsto i dostigla je cifru od 58 milijardi kubnih metara.

„Državni interes je broj jedan uzimajući u obzir energetsku sigurnost i ispunićemo sve naše obaveze kako bismo omogućili da se diverzifikacija zaista dogodi u ovom delu Evrope”, poručio je Sijarto.

Izrazio je uverenje da će današnja konferencija igrati važnu ulogu kada je reč o regionalnoj energetskoj sigurnosti, te pružio podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.