U trendu

Sijarto: Saradnja 2 zemlje donosi ogromne dobitke obema

BUDIMPEŠTA – Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je saradnja Mađarske i Srbije odlična „čak i iz istorijske perspektive“ i da donosi velike dobitke za obe zemlje.

On je u saopštenju objavljenom nakon sednice vlada dve zemlje rekao da je bilateralna trgovina porasla za 37 odsto u prvoj polovini ove godine i da bi promet trebalo da premaši tri milijarde evra do kraja godine, prenosi MTI.

Sijarto je u saopštenju naveo i da je mađarska Eksimbank postavila kreditnu liniju od 135 miliona evra za davanje kredita za unapređenje trgovinske saradnje između mađarskih i srpskih preduzeća.

„Mađarska vlada obezbeđuje finansiranje mađarskim kompanijama za ulaganje u inostranstvo“, rekao je ministar i dodao da Srbija „privlači najveću pažnju“.

Prema njegovim rečima, trenutno su u Srboiji u toku projekti 16 mađarskih kompanija koje finansira vlada, a da je ukupna vrednost tih projekata 120 miliona forinti, odnosno 57,2 miliona evra.

„Do sada je vlada pomogla 14.000 etničkih mađarskih malih i srednjih preduzeća u vojvođanskoj pokrajini u Srbiji, distribuirajući grantove u iznosu od oko 60 milijardi forinti, za pomoć projektima u vrednosti od 120 milijardi forinti“, rekao je Szijjarto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.