U trendu

Sijarto: Sigurno snabdevanje gasom preko Bugarske

BUDIMPEŠTA – Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto rekao je da Mađarska nema poteškoće u snabdevanju gasom preko Bugarske.

„Razgovarao sam sa predstavnicima „Gasproma“ i bugarskim kolegom. „Gasprom“ je isplatio Bugarskoj tranzitnu taksu za gas, nema spora između „Gasproma“ i Bugarske oko transporta gasa, tako je snabdevanje Mađarske gasom i dalje sigurno“, rekao je Sijarto.

Naveo je da svakodnevno preko Turske, Bugarske i Srbije do Mađarske neometano stiže 10 miliona kubnih metara prirodnog gasa, onako kako je to predviđeno ugovorom sa ruskim snabdevačem, prenosi RTS.

Dodao je i da iz Rusije stiže prirodni gas i iz pravca Austrije (14 miliona kubnih metara dnevno) i Slovačke (6-9 miliona kubnih metara dnevno).

Sijarto je rekao da nema problema ni sa snabdevanjem naftom preko naftovoda „Prijateljstvo“ kojim se u Mađarsku iz Rusije isporučuje između 19.000 i 20.000 tona goriva dnevno.

On je ponovio da Mađarska neće usvojiti nikakve restriktivne mere, odnosno sankcije u energetskom sektoru, koje bi ugrozile sigurnost snabdevanja energentima Mađarske ili bilo koje druge evropske zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar