U trendu

Sijarto: Turski tok ključ energetske sigurnosti Mađarske

TAŠKENT – Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas da je operativni Turski tok, koji će prolaziti i kroz Srbiju, ključ energetske bezbednosti Mađarske.

Sijarto je to izjavio, govoreći na samitu Saveta turkofonih država (OTS) u Samarkandu u Uzbekistanu i dodao da se Evropa sada bori da obezbedi sigurno snabdevanje energentima, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

„Ako pogledamo činjenice bez političke i ideološke pristrasnosti, jasno je da se snabdevanje energentima ne može obezbediti bez turkofonih država“, rekao je on.

Naglašava da je Turski tok, koji će gas u Mađarsku i EU dopremiti, preko Turske, Bugarske i Srbije jedini sigurni i logični način za obezbeđivanje stabilnog snabdevanja energentima.

Sijarto je naveo da će Mađarska uvoziti i tzv. „zelenu električnu energiju“ iz Azerbejdžana, u skladu sa sporazumom te zemlje i EU o uvozu struje preko Gruzije, Rumunije i Mađarske.

On je rekao da je na samitu OTS usvojena odluka o formiranju investicionog fonda u kome će učestvovati i Mađarska.

„Privlačenje investicija u Mađarsku je ključna strategija vlade za sprečavanje recesije, a obim investicija istočnih zemalja premašio je zapadne još 2018. godine,“ rekao je Sijarto.

On je napomenuo da je u proteklih 12 godina prihod od trgovine između Mađarske i turkofonih država porastao dva i po puta, na 4,5 milijardi dolara.

Ovogodišnjem samitu Saveta turkofonih država prisustvovali su lideri Azerbejdžana, Kazahstana, Kirgistana, Turske i Uzbekistana, sa Mađarskim i Turkmenistanskim predstavnicima kao posmatračima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar