U trendu

Siluanov: Ako Zapad ne omoguci drugacije, dug placamo rublj

MOSKVA – Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je danas da je odobrilo privremenu proceduru za otplatu duga po obveznicama denominavanim u stranoj valuti, ali je upozorilo da će plaćanja biti izvršena u rubljama ako sankcije spreče banke da isplate obave u valuti u kojoj su te hartije emitovane.

„Tvrdnje da Rusija ne može da ispuni svoje obaveze po osnovu suverenog duga su neistinite. Imamo potrebna sredstva da servisiramo svoje obaveze“, naveo je ministar finansija Anton Siluanov u saopštenju, prenosi Rojters.

Rusiji dospeva na naplatu 117 miliona dolara u sredu po osnovu dve serije obveznica denominovanih u dolarima.

Zapad je uveo sankcije Moskvi zbog događaja u Ukrajini, čime je Rusiju isključio iz pojedinih delova globalnog finansijskog tržišta, što je izazvalo najgoru ekonomsku krizu u toj zemlji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Nekoliko ruskih banaka je isključeno iz svetske međubankarske mreže SWIFT, čime je onemogućeno da se novac prebaci van Rusije.

Ako devizne isplate ne budu moguće, ministarstvo finansija je navelo da će otplate evroobveznica biti izvršene u rubljama, što je, po Rojtersu, jednako neispunjenju obaveza. Rublja je poslednjih nedelja pala na rekordno nizak nivo prema dolaru i evru.

„Zamrzavanje deviznih računa ruske centralne banke i vlade može se posmatrati kao želja nekoliko zapadnih zemalja da se izazove veštačko neizmirivanje dužničkih obaveza“, ocenio je Siluanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar