U trendu

Silvergejt kapital objavio da će ugasiti svoju kripto banku

SAN FRANCISKO – Silvergejt kapital (Silvergate Capital), kompanija koja posluje preko svoje poslovnice Silvergejt banke (Silvergate Bank), objavila je da će otpisati imovinu svoje banke, koja će ujedno prestati sa poslovanjem.

Kako su saopštili, gašenje Silvergejt banke biće jedna od prvih žrtava krize na kripto tržištu.

Silvergejt je stekao reputaciju najveće kripto banke, čime je privukao depozite čak 14 milijardi dolara od američkih klijenata.

Ova odluka dolazi nakon što je Silvergejt, koji je nekada bio glavna banka za kriptovalute, prošle nedelje upozorio da razmatra da li da nastavi poslovanje, zbog problema sa istragom koju sprovodi američko Ministarsrtvo pravde u vezi sa njihovim operacijama na tržištu.

Kako iz ove grupacije komentarišu, nedavna dešavanja na tržištu i promene zakona, uticali su na prekid bankarskih operacija i dobrovoljnu likvidaciju njene poslovnice.

Povećani troškovi posuđivanja i propast berze za kriptovalutu FTX u novembru 2022. godine dodatno su doprineli njenim finansijskim problemima.

Veliki troškovi pozajmljivanja pokrenuli prodaju rizične imovine prošle godine, pri čemu su cene kriptovaluta naglo pale.

Nakon što je banka prošle sedmice objavila svoje probleme u poslovanju, veliki igrači u kripto svetu poput „Coinbase“, „Circle“, „Galaxy Digital“ i „Paxos“ su počeli prekidati veze sa njom, a klijenti su povukli oko osam milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.