U trendu

Sindikat Nezavisnost: Ponuda FCA radnicima znači kraj fabrike i propast za Kragujevac

U sindikatu „Nezavisnost“ fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija ocenili su da današnja ponuda poslodavca radnicima da rade u inostranstvu, znači „kraj fabrike i udar na Kragujevac“.

Potpredsednik tog sindikata Igor Andjić rekao je agenciji Beta da su proizvodni radnici danas u fabrici obavešteni o uslovima za odlazak u Nemačku, Poljsku, Italiju i Slovačku na dvogodišnji rad u fabrikama kompanije Stelantis, u čijem sastavu je italijanski Fijat, većinski vlasnik kragujevačke fabrike automobila.

„To znači da se fabrika u Kragujevcu zaključava, praktično biće na stend-baju do proizvodnje novog modela, a nas šalju u inostranstvo, što je za mnoge radnike neprihvatljivo, jer su to sve mladi ljudi, patriote koji hoće ovde da žive i rade“, rekao je Andjić.

On je dodao i da poslodavac nije izneo detaljan socijalni program za radnike, na čemu će insistirati sindikat „Nezavisnost“.

Andjić je rekao da su radnici spremni da blokiraju grad već sutra, ako kompanija ne iznese detalje socijalnog programa.

„Mi ćemo od države da tražimo da Fijat pokupi prnje i ode, da se isele i idu odmah, jer ostavljaju 2.500 radnika bez posla i 10.000 porodica bez egzistencije“, rekao je Andjić ocenjujući da Kragujevac „guraju u propast“.

On je istakao da su u sindikatu spremni da pregovaraju ali ne u Beogradu nego u Kragujevcu i traže od premijerke Srbije da kaže radnicima šta ih čeka.

Prema dokumentu sa kojim su danas upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponudjena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800 odnosno 850 evra, a ponudjen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra.

Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra.

Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.

Smeštaj plaća zaposleni, dok se bonus zaposlenima isplaćuje srazmerno provedenom vremenu na radu u drugoj fabrici.

Radnicima je rečeno da se od sutra do 20. maja u vremenu od 9.00 do 14.00 mogu prijavljivati u upravnoj zgradi.

Kako je Beta saznala u Samostalnom sindikatu sestrinske kompanije Fijat plastik, radnicima FCA je danas rečeno da postoji i opcija odlaska iz fabrike, kako je rečeno, uz otpremninu po zakonu.

Jedini reprezentativni sindikat u FCA čiji su predstavnici, kako je juče bilo najavljeno, jutros imali sastanak sa direktorom kompanije, nije zvanično reagovao na Fijatovu ponudu radnicima, a predsednik tog sindikata danas nije odgovarao na telefonske pozive agencije Beta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar