U trendu

Sindikat staklare: Bez protesta ako se dogovorimo oko reprograma duga

PARAĆIN, 17. jula 2015. (Beta) – Protestna šetnja radnika Srpske fabrike stakla u Paraćinu danas neće biti organizovana ukoliko se postigne dogovor rukovodstva i Elektroprivrede Srbije (EPS) o reprogramu duga, najavili su iz sindikata Staklare.

Predsednik Samostalnog sindikata Živojin Matejić je izjavio za agenciju Beta da menadžment fabrike danas ide u Beograd u EPS na dogovor o reprogramu duga za struju od oko 250 miliona dinara kako ne bi došlo do najavljenog isključenja struje danas u 12 sati.

„Ako dođe do dogovora i ako nam ne isključe struju nećemo da organizujemo protestnu šetnju“, rekao je Matejić.

Predstavnici Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost u Staklari rekli su juče da bi isključenjem struje fabrika bila definitivno zaustavljena, investicije od 116 miliona evra uništene, a postoji opasnost za grad i stanovnike zbog, kako navode, ekološke katastrofe.

Matejić je još najavio da bi od ponedeljka u nadležnim ministarstvima trebalo da počne rešavanje i ostalih problema Staklare, kao što su dugovanja za gas i komercijalna dugovanja.

Račun Staklare je mesecima u blokadi zbog dugovanja prema Srbijagasu koji, kako je rekao ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, iznosi 1,8 milijardi dinara.

On je juče pozvao vlasnika i menadžment fabrike i direktore EPS-a i Srbijagasa da se dogovore o reprogramu duga.

Staklaru, koja ima oko 850 radnika, marta 2012. godine od Srbijagasa je kupio konzorcijum „Glas industri“, za 35 miliona evra.

Na čelu tog konzorcijuma je bugarski bankar Cvetan Vasilev čije izručenje od Srbije zahtevaju državni organi Bugarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.