U trendu

Sindikati i radnici Fijata dostavili Vladi Srbije zahteve za rešavanje statusa

Predstavnici svih sindikata i radnika Fijtovih fabrika u Kragujevcu dostavili su kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić zahteve za rešavanje statusa zaposlenih i za poboljšanje socijalnog programa pošto je vlasnik fabrika, kompanija Stelantis, proglasila višak zaposlenih.

Traži se da odlazak radnika na rad u inostranstvo u fabrika Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku, što treba da bude sadržano i u ugovoru.

Zahtev je da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

„Ukoliko se ukaže potreba za dodatnom obukom radi osposobljavanje na poslovima izrade električnog vozila, da im se obezbede sva prava koja prate ovaj vid profesionalnog usavršavanja u skladu za zakonom Srbije“, navedeno je u saopštenju sindikata.

Ističe se da treba da se primeni princip dobrovoljnosti i prilikom upućivanja radnika na rad kod drugog poslodavca na teritoriji grada Kragujevca uz „zadržavanje prava ne manjih od onih koji imaju radnici Stelanstisa“.

Kako se navodi, ukoliko bude prekršen princip dobrovoljnosti prilikom izjašnjavanja o socijalnom programu svi sindikati i predstavnici radnika će početi proteste.

„Ukoliko predloženi način rešavanja trenutnog statusa zaposlenih nije prihvatljiv, predlažemo raskid ugovora sa strateškim partnerom, kojim su mu obezbedjeni značajni iznosi državnih subvencija“, stoji u dokumentu koji su potpisali predstavnici svih sindikata i radnika Fijatovih fabrika.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar