U trendu

Sindikati regiona zajedno za unapređenje života radnika

BEOGRAD – Sprazum o osnivanju Konferencije sindikata glavnih gradova sedišta Zapadnog Balkana, kojim se omogućava razmena iskustava zemalja u regionu na teme tehnološke revolucije, digitalizacije i ekologije, kao i ostalih ključnih tema za opštedruštveni napredak, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum su potpisali predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Savez sindikata Republike Srpske, Savez sindikata Makedonije, Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Ovim povodom u prestonici Srbije organizovana je konferencija na kojoj su o ključnim temama saradnje govorili, pored gradonačelnika Zorana Radojičića i državne sekretarke Ministarstva rada Stane Božović i predsednici sindikata“.

„Savez samostalnih sindikat Beograda je deo evropske mreže na kojoj od kolega iz inostranstva učimo i razmenjujemo znanja, kako bismo radnicima u Beogradu omogućili bolju zaštitu i veća prava“, rekao je presednik sindikata Dragan Todorović.

Objasnio je da se ova inicijativa između zemalja Balkana ogleda u sličnim problemima sa kojima se srećemo u regionu, od primene radnog zakonodavstva do migracije radnih snaga.

Od ove akcije se očekuje, kaže, da se realizuje saradnja kroz prijateljski odnos, da učimo jedni od drugih i pomognemo jedni drugima u refomskim naporima.

Cilj konferencije zemalja Zapadnog Bankana je da se razmene iskustva o primeni radnog zakonodavstva, ekološkog razvoja, migracija radne snage i ekonomskim pitanjima, kao i inovacijama u sektoru digitalizacije i tehnološkog razvoja

Takođe, primarne teme o kojima će se diskutovati biće pomoć radnicima koji nisu iz matičnih zemalja, ali otvaranje novih radnih mesta.

Predsetnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je kao jako važno da sindikati budu u toku šta se dešava u kojoj republici regiona, jer, kako kaže, sve ono što se dešava danas u Hrvatskoj ili Crnoj Gori po pitanju rada, neminovno je da će se isti proces ponoviti u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji Zapadnog Balkana.

Istakao je da zajedničkom komunikacijom i snagama sindikati treba da unaprede poslovanje u svim sektorima privrede, ali i da u budućnosti budu ispred vremena promena i spremno dočekaju sve izazove modernog doba.

Gradonačelnik Beograda je pozdravio predstavnike sindikata i podržao inicijativu dijaloga između zemalja regiona, ističući važnost sardanje za sveopšti napredak Zapadnog Balkana.

„Drago mi je da sindikati deluju na savremen način praveći nove modele i prilagođavajući svoj rad novom društvenom trenutku koji se vema brzo menja i ubrzava naša razmišljanja, promene i razvoj, što je veoma veliki izazov,“ rekao je gradonačelnik.

Pitanje ekologije, digitalizacije, tranzicije i migracija postale su primarni problem društva, rekao je Radojičić i dodao da mu je drago što sindikati regijona zajedničkim snagama štite i poboljšavaju živote zaposlenih.

Takođe je rekao da grad pruža pomoć i podršku svim projektima kojima se sindikati bave.

Ispred Ministarstva rada, zapošljavanja i boračkih i socijalnih prava državna sekretarka Stana Božović rekla je da je glavni zadatak ministarstva pod radnim zakonodavstvom smanjenje rada na crno.

„Ministarstvo će zajedno sa sindikatima raditi na žaštiti zaposlenih, njihovim pravima, borbi protiv rada na crno, suzbijanju sive ekonomije i obezbeđivanju dostojanstvenih uslova rada,“ rekla je ona i istakla da ministarstvo dela u interesu sindikata i radnika.

Navela je da je trenutno u toku javna rasprava nacrta Zakona o radnom angažovanju zbog održanog obima posla te da se nedavno održala u Nišu i Novom Sadu i najavila da se da se 20. septembra održava u Beogradu.

Cilj zakona je uvođenje u radne tokove, što će, najavila je, pojednostaviti način registrovanja radnika, obračun plata i poreza i doprinosa te obezbediti svakome dostojanstven rad, kao i da se mladima pronađe odgovarajuće zaposlenje na osnovu obrazovanja.

Predstavnici sindikati najavili su skup sledeće godine u Tirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.