U trendu

Sindikati Sloga podržali za sutra najavljene proteste proizvodjača mleka

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržali su za sutra najavljene proteste proizvodjača mleka u Šapcu i Mrčajevcima.

Sloga je u saopštenju ocenila da su zahtevi proizvodjača mleka „potpuno opravdani“ jer država, kako se navodi, nije ispunila obaveze koje je imala prema njima, od subvencija do minimalne cene mleka.

„Ovaj protest je očigledno jedini način da se skrene pažnja na ozbiljne probleme sa kojima se suočavaju proizvodjači mleka u Srbiji i da se pritisne država da preduzme konkretne korake ka rešavanju njihovih problema“, stoji u saopštenju.

Proizvodjači mleka najavili su posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima poljoprivrede i trgovine, Jelenom Tanasković i Tomislavom Momirovićem, da će u nedelju održati protest u Šapcu i Mrčajevcima jer Vlada nije ispunila njihove zahteve za povećanje premija i subvencija.

„Tražili smo da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru, i ništa od toga nije ispunjeno“, rekao je agenciji Beta vlasnik farme krava i proizvodjač mleka Dejan Trajković.

Dodao je da je obrazloženje premijerke bilo da za veću finansijsku podršku proizvodjačima mleka „nema novca u budžetu i da se stalno traži da država plaća njihove gubitke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.