U trendu

Sindikati traže podršku javnosti za povećanje minimalca za 2022. godinu za 20 odsto

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ i Centar za politike emancipacije pozvali su danas gradjane, društvene pokrete i nevladine organizacije da na predstojećim pregovorima na Socijalno-ekonomskom savetu podrže zahteve sindikata za podizanjem minimalne zarade za 2022. godinu za 20 odsto, barem do nivoa minimalne potrošačke korpe.

„Sindikati traže da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 20 odsto i da se sukcesivno povećava svake naredne godine do dostizanja nivoa plate koja bi omogućila dostojanstven život radnicima“, navodi se u saopštenju.

Sama metodologija izrade minimalne potrošačke korpe, kako su ocenili sindikati, „višestruko je problematična, jer ne odražava civilizacijski minimum zadovoljenja ekonomskih i socijalnih potreba radnika i njihovih porodica, već potrošnju 30 odsto najsiromašnijih“.

Sredinom avgusta predstavnici poslodavaca, Vlade Srbije i sindikata počeće pregovore o minimalnoj zaradi za 2022. godinu koja mora biti utvrdjena do 15. septembra. Minimalna zarada u ovoj godini je oko 32.000 dinara.

U saopštenju se navodi da su prethodnih godina zahtevi sindikata da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom bili ignorisani.

„Minimalna potrošačka korpa podrazumeva da tročlana porodica raspolaže sa tek 1.500 dinara godišnje za obrazovanje i 580 dinara dnevno za hranu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u Zakonu o radu navodi da se pri utvrdjivanju minimalne cene rada polazi naročito od „egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe“.

Sindikati su naveli da bi podizanje minimalca do nivoa minimalne potrošačke korpe bio prvi značajniji korak u podizanju životnog standarda radnika.

„Zakon o radu nalaže da se minimalna zarada sme isplaćivati samo u izvanrednim okolnostima i to u periodu ne dužem od šest meseci. Ipak, minimalna zarada je realnost za više od 350.000 zaposlenih, dok veliki broj ljudi prima zaradu koja je tek nešto viša od ove granice“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.