U trendu

Singapur klizi u recesiju zbog trgovinskog rata SAD-Kina

SINGAPUR – Singapur bi mogao da upadne u recesiju, budući da je izvestio o velikom padu ekonomske aktivnosti u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Bogata Republika Singapur, ostrvski grad-država, pogođena je američko-kineskim trgovinskim ratom i kreće se ka svom najslabijem godišnjem rastu od 2009. godine, kada je njena ekonomija pala za 0,6 odsto tokom globalne finansijske krize, navodi “CNN Biznis”.

Singapur je danas smanjio prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu na između nula i 1,0 odsto, dok je ranije predviđao ekonomsku ekspanziju po stopi između 1,5 i 2,5 procenata.

Obaranje projekcije je usledilo nakon veoma slabih podataka za period april-jun, kada je BDP pao za 3,3 odsto u odnosu na prvo ovogodišnje tromesečje.

Perspektive su delom pogoršane i zbog eskalacije tgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, saopštilo je danas singapursko Ministarstvo trgovine i industrije.

Singapur se uveliko oslanja na izvoz, a Kina je njegov najveći trgovinski partner.

Ministarstvo trgovine i industrije očekuje da će Singapur „verovatno nastaviti da se suočava sa velikim problemima u preostalom toku ove godine“.

„Budući da trgovinske tenzije između SAD-a i Kine verovatno neće splasnuti u skorije vreme, očekujemo da će izvoz i usluge vezane za trgovinu gurnuti ekonomiju u tehničku recesiju u trećem kvartalu“, izjavio je za CNN Sijan Fener, iz kompanije „Oksford ekonomiks“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar