U trendu

Sinhua: Tokom 25 godina udvostručena trgovina između Hongkonga i kontinentalne Kine

Prema zvaničnim podacima, otkako je Posebni administrativni region Hongkong vraćen otadžbini pre 25 godina, obim trgovine između tog regiona i kontinentalne Kine uvećao se preko šest puta.

Između 1997. i 2021. godine, vrednost razmene robe i usluga između Hongkonga i kineskog kopna porasla je 6,1 puta, sa 50,77 milijardi američkih dolara na 360,33 milijardi američkih dolara, što iznosi prosečan godišnji porast od 8,5 odsto, objavilo je Ministarstvo trgovine.

Izveštaji pokazuju da su krajem 2021. godine ulaganja iz Hongkonga u kontentalnoj Kini dostigla čak 1,4 triliona američkih dolara.

Na konferenciji za medije 30. juna, portparol Ministarstva trgovine Šu Đueting izjavila je da su se ekonomska i trgovinska saradnja između kopnene Kine i Hongkonga postojano produbljivale od 1997. godine do danas.

Osim toga što se uspešno integrisao u razvoj cele zemlje, Hongkong je postao važan učesnik u domaćem prometu, a igra i ključnu, povezujuću ulogu između domaćeg i međunarodnog prometa, kazala je ona.

Tokom poslednjih 25 godina, Ministarstvo trgovine radilo je sa lokalnom samoupravom regiona Hongkong na uspostavljanju mehanizama ekonomske i trgovinske saradnje, omogućilo je izgradnju u zalivu između Guangdonga, Hongkonga i Makaoa i podržalo je učešće Hongkonga u Incijativi „Jedan pojas, jedan put“.

Potpisivanjem Dogovora o bližem ekonomskom partnerstvu između Kopna i Hongkonga, i drugih povezanih dogovora, postignuta je potpuna liberalizacija razmene robe i osnovna liberalizacija razmene usluga između regiona Hongkonga i matične Kine, objasnila je Šu.

Govoreći o budućnosti, Šu je kazala da će Ministarstvo trgovine nastaviti da podržava ekonomski razvoj Hongkonga, kao i da se zalaže za bolji život građana tog regiona i njegovu integraciju u razvoj cele nacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.